Social Icons

.

17 December 2013

”Tot ce ştiam din Biblie şi din alte cărţi este luat la verificat şi pus într-o nouă ecuaţie.”


O carte foarte specială, scrisă de un universitar american, Reza Aslan, este Zelotul. Viaţa şi epoca lui Isus din Nazaret.
 
Ediţia originală a apărut la Random House, tot în 2013, ceea ce spune ceva despre iuţeala cu care operează astăzi editurile româneşti. Iranian la obîrşie, musulman convertit la creştinism, specialist în greaca biblică, cu un doctorat în sociologia religiilor la Universitatea din Santa Barbara, California, profesor de creative writing la Riverside, California, Reza Aslan întreprinde un adevărat tur de forţă în încercarea de a reda cît mai fidel viaţa unui om care face dintr-un anume colţ de lume un loc de pelerinaj.
 
Este vorba despre Palestina secolului I. Tot ce ştiam din Biblie şi din alte cărţi este luat la verificat şi pus într-o nouă ecuaţie.
Rezultatul: o carte impresionantă.
„Sper ca această carte să răspîndească povestea lui Isus ca personaj istoric cu aceeaşi ardoare cu care, la un moment dat, am răspîndit povestea lui Hristos. [...] Pentru fiecare argument despre Isus ca personaj istoric, oricît de bine atestat, documentat şi competent ar fi, există un alt argument, cel puţin la fel de bine atestat, documentat şi competent care să i se opună. În loc să-l obosesc pe cititor cu o polemică dezvoltată pe parcursul cîtorva secole, referitoare la viaţa şi misiunea lui Isus din Nazaret, am construit o naraţiune bazată pe argumentul pe care, după mai bine de douăzeci de ani de cercetare a Noului Testament şi a istoriei creştinismului timpuriu, îl consider incontestabil şi cel mai realist“, ne spune autorul.
Despre o călătorie prin spaţiu, timp şi biblioteci este vorba în cartea lui Reza Aslan, profesor la University of California Riverside.
 

Semnal apărut în Observatorul cultural.

Cartea poate fi comandată AICI!

No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates