Social Icons

.

21 December 2013

Recenzie: Secretele creierului uman de Sandra Aamodt şi Sam Wang



Suntem proprietarii celei mai incredibile mașinării din lume, creierul. Datorită lui putem să admirăm apusul soarelui, să învățăm să vorbim, să recunoaștem un prieten, să fugim de pericol. Având în vedere totalitatea funcțiilor pe care le îndeplinește, creierul este comprimat într-un spațiu foarte mic. Cântărește circa 3% din greutatea corpului (1380 de grame), dar consumă 17% din totalul de energie al organismului.

Care sunt secretele acestei mașinării uluitor de complexe? Ce rol are fiecare parte a creierului, de la cortexul prefrontal la amigdală? Sandra Aamodt și Sam Wang, renumiți specialiști în neuroștiință, ne dezvăluie mecanismele, dar și trucurile care ajută creierul să lucreze eficient. Autorii demontează câteva dintre miturile des întâlnite, de exemplu faptul că folosim doar 10% din creier sau că bebelușii care ascultă Mozart devin mai inteligenți.

A ne cunoaște mai bine creierul este nu numai amuzant, ci și util. Vom afla cum putem depăși efectele decalajului de fus orar, cum să ne antrenăm voința, cum să tratăm o fobie sau să ne menținem creierul în formă. Inteligentă și amuzantă, plină de informații surprinzătoare, cartea de față este o lectură obligatorie pentru orice persoană cu creier.

Carte publicată în 25 de țări!

Cartea poate fi comandată AICI!

Mulţimim sponsorului nostru Editura Litera pentru şansa de a citi această carte! Puteţi găsi foarte multe cărţi la preţuri extraordinare chiar AICI!


Părerea mea (Simona): Cine ar fi crezut că cea mai complex maşinărie din lume poate fi descrisă în cel mai mic detaliu? Nici eu nu aş fi crezut asta, dar am găsit această carte intitulată „Secretele creierului uman” şi m-am gândit să-i dau o şansă.

    De îndată ce începi să citeşti nu o să mai observi ce se întâmplă în jurul tău. Parcă într-un fel creierul tău realizează că este vorba despre el şi ar vrea ca tu sa-l descoperi şi să-l înţelegi. Limbajul nu este foarte uşor, au fost momente în care m-am întors de două ori ca să mai citesc o dată pasajul respectiv pentru a înţeleg mai bine.

    Cartea în sine ne poartă în lumea personajului principal (creierul) care ne ajută să ne controlăm emoţiile şi să luăm cele mai bune decizii.

    Axonii şi dendritele sunt principalii responsabili pentru activitatea sa incredibilă. Prelungiri cu impulsuri electrice care se transmit de la o celulă la alta cu scopul de a face eroul să iasă biruitor. Poate această denumire vă amuză, dar creierul poate fi considerat un erou. De câte ori aţi reuşit să vă amintiţi răspunsurile la un test în ultimul moment sau de câte ori aţi reuşit să aduceţi argumente incontestabile într-o discuţie importantă? Cine credeţi că vă ajută să faceţi toate aceste lucruri? Creierul singurul şi unicul nostru aliat şi duşman în acelaşi timp. Aliat pentru că ne ajută să minimalizăm dezamăgirile pe plan profesional şi sentimental, dar duşman pentru că tot el este cel care ne provoacă aceste dezamăgiri nevoit fiind de situaţiile în care este pus de noi.

    Toată lumea încearcă să definească iubirea, dar ce ai zice dacă ţi-aş spune că aceasta are o explicaţie ştiinţifică? Ai fi surpins nu-i aşa?

    Cercetătorii consideră că doi neurotransmiţători numiţi oxitocina şi arginin-vasopresina (AVP) sunt cei responsabili pentru producerea dragostei. Nucleul accumbus este responsabilul care ne ajută să alegem partenerul potrivit. Ştiaţi că şoarecii de preierie rămân toată viaţa împreună? Şi când unul dintre parteneri moare celălalt alege să rămână singur.

    De foarte multe ori luarea unei decizii importante pare imposibilă în anumite cazuri. Din păcate creierul nostru are nevoie de noi pentru alegerile dificile. Noi trebuie să-i aducem argumente pro şi contra pentru ca el să ajungă la un rezultat.

    Oamenii de ştiinţă au descoperit că recompensele imediate ne ajută să luăm decizii imediate. Astfel persoanele delăsătoare care preferă să primească recompensa imediat în loc să aştepte după ea sunt mult mai slabe şi nerăbdătoare decât persoanele care aşteaptă pentru lucrul dorit.

    El ne ajută de asemenea să ducem la bun sfârşit sarcinile impuse ca să putem ajunge acolo unde ne dorim.

    Recomand această carte celor care îşi doresc să afle mai multe lucruri despre bijuteria complexă care nu doarme niciodată.

Nota mea 5/5:



No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates