Social Icons

.

31 January 2014

Recenzie: Chemarea Cucului de Robert Galbraith


    Cartea a fost tradusă de Constantin Dumitru-Palcus şi are unu număr de 616 pagini, formatul este paperback cu clape.

"Chemarea cucului îmi aminteşte de ce m-am îndrăgostit pe loc de genul poliţist." -Val McDermid

Robert Galbraith este pseudonimul lui J.K. Rowling

    Atunci când un topmodel celebru îşi găseşte moartea căzând de la un balcon acoperit de zăpadă din Mayfair, se presupune că fata labilă emoţional s-a sinucis. Cu toate astea, fratele ei refuză să creadă concluzia poliţiei şi îi cere detectivului particular Cormoran Strike să se ocupe de caz.
Strike este un veteran de război - cu traume atât fizice, cât şi psihice -, a cărui viaţă e un dezastru. Deşi îi oferă o siguranţă financiară, ancheta are preţul ei: cu cât Strike pătrunde mai adânc în lumea complexă a tinerei fete, cu atât lucrurile devin mai sumbre şi pericolele nu întârzie să apară.Captivant, cu o scriitură elegantă, impregnat de atmosfera londoneză - de la străzile tăcute din Mayfair şi puburile dosnice din East End, la agitaţia din Soho -, Chemarea cucului este o carte remarcabilă. Aducându-l în scenă pe Cormoran Strike, acesta este primul roman poliţist al scriitoarei J.K. Rowling, scris sub pseudonimul Robert Gilbraith şi care s-a bucurat de o primire entuziastă.

"Robert Galbraith a scris un roman remarcabil. Mai mult, a creat un personaj fermecător în persoana detectivului particular Strike, care cu siguranţă va fi vedeta unei serii. Strike şi asistenta sa, Robin, formează o echipă - una ale cărei aventuri viitoare cititorii le aşteaptă cu sufletul la gură." - The New York Times

"Rareori apare un detectiv particular care să capteze imaginaţia cititorilor din prima clipă. Strike tocmai asta face. Romanul lui Galbraith nu pare deloc al unui începător: are un talent ieşit din comun de a evoca Londra şi a crea un erou. Un debut extrem de promiţător." - Daily Mail

"Chemarea cucului este un roman strălucit, plasat într-o lume populată de topmodele, rapperi, creatori de modă, toxicomani şi legături interzise." - The Times

Vreau să mulţumesc sponsorului nostru Editura Trei pentru şansa de a citi această carte! Ea poate fi comandată AICI alături de multe alte titluri!


My thoughts (Simona): “Strike was used to playing archaeologist among the ruins of people’s traumatised memories.” 

     Inteligenţa unui detectiv poate lumina o întreagă plasă de intrigi. De foarte mult timp aşteptam o poveste poliţistă care să mă făcă să scap cartea din mână la aflarea celui care a comis crima, ei bine asta se întâmplă în „Chemarea Cucului”. Sunt foarte multe personaje care aveau scopul şi mijlocele pentru a comite crima, dar oare cine este cu adevărat vinovat? 

“In the inverted food chain of fame, it was the big beasts who were stalked and hunted.”

    Cormoran Strike este fiul unui star rock care a avut o legătură pasageră cu mama acestuia. El a fost crescut de către mama sa care mai tot timpul consuma droguri şi datorită unei supradoze aceasta a murit. Rămas singur, trecut de 20 de ani, Strike decide că viaţa lui trebuie să se schimbe. Nu s-a gândit că mama lui a luat o supradoză, niciodată nu s-a împăcat cu acest gând, motiv pentru care îşi doreşte să uite şi să dea un sens vieţii sale. Înrolat în armată un accident teribil îl face să reconsidere toate lucrurile crezute până atunci despre axa destinului. Conştient că acolo nu este locul său, se decide să-şi înfiinţeze o firmă şi să activeze ca detectiv particular, dar din păcate toate şansele lui de a fi un nume sunt năruite de neseriozitatea clienţiilor care nu-i dau banii ceruţi. Pentru mine el a fost mai mult decât un nume, a fost un suflet chinuit care a ştiut să facă haz de necaz chiar şi în momentele cele mai sumbre.

“The dead could only speak through the mouths of those left behind, and through the signs they left scattered behind them.”

    Strike este genul de detectiv care te cucereşte din prima clipă, el nu este chipeş nici pe departe, dar inteligenţa lui şi calmul de nepătruns îl fac să fie intrigant şi atrăgător într-un mod cu totul nou. Mi-a plăcut modul în care punea cap la cap fiecare piesă şi cum a reuşit să desluşească misterul constituit de moartea Lulei. Se spune că morţii nu pot vorbi, dar spectrul Lulei Landry era strâns legat de conştiinţa lui Strike şi parcă-l ghida pe acesta la fiecare pas. Fiind tot mai aproape de aflarea adevărului detectivul bănuieşte iminentul pericol care va apărea dacă asasinul se va simţi încolţit.

“Humans often assumed symmetry and equality where none existed.” 

“There’s people who’d expect you to take a bullet for them and they don’t bother rememb’ring yuh name.”

    Chiar dacă viaţa lui nu a fost una uşoară Stike a reuşit să răzbească. Niciodată nu s-a bazat pe cineva şi când a ales să-şi deschidă sufletul a fost târât în mizerie de către persoana pe care o iubea cel mai mult. Charlotte este persoana în cauză, această femeie fără pic de scrupule, care îl răneşte pe Strike în cel mai patetic mod cu putinţă. Chiar m-am întrebat până unde poate merge insensibilitatea acestei femei faţă de bărbatul care a suportat-o timp de 15 ani. În cele din urmă am primit un răspuns care a fost mult mai dur decât o palmă.


ea totuşi face plăcere

“How could the death of someone you had never met affect you so?” 


“When you are young, and beautiful, you can be very cruel.” 

    Moartea Lulei Landry m-a copleşit complet pe măsură ce Strike elucida misterul şi demonstra că fata fusese asasinată, eu mă simţeam neputincioasă şi speriată de ceea ce urma să se întâmple pentru că presimţeam. La un moment dat ştiam că adevăratul criminal trebuie să iasă la iveală şi să-şi arate răutatea demonică, dar nu m-aş fi gândit niciodată că acel psihopat este în stare să facă toate lucrurile pe care le-a făcut..

“Couples tended to be of roughly equivalent personal attractiveness, though of course factors such as money often seemed to secure a partner of significantly better looks than oneself.”

     O să-l iubiţi pe Strike şi o să vă doriţi să-l ajutaţi, dar din fericire Robin parcă ne citeşte gândurile şi îl ajută ea în locul nostru. Chiar dacă este angajată temporar ca secretară la firma lui Strike aceasta nu îşi doreşte să renunţe la postul ei, dar este foarte nehotărâtă dat fiind faptul că detectivul nu îi poate oferi un salariu la înălţimea serviciilor oferite. Mă durea suferinţa lui Strike, pentru că între cei doi se formase o legătură, o prietenie pe care nimeni nu o putea zdruncina.

“Seven and a half million hearts were beating in close proximity in this heaving old city, and many, after all, would be aching far worse than his.”

    Povestea a fost captivantă şi plină de intrigi croite cu grijă de o ţesătoare iscusită numită J.K. Rowling. Sunt convinsă că voi alege cu încredere celelalte cărţi scrise de aceasta fără să mă gândesc de două ori. Dacă doriţi o intrigă care te lasă pe linia dintre realitate şi nebunie atunci trebuie să citiţi această carte! O recomand tuturor, chiar dacă nu sunteţi fan al cărţilor poliţiste, aceasta vă va face să vă reconsideraţi părerea.

Nota mea 5/5:
No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates