Social Icons

.

30 July 2014

Recenzie: Din nou în Marsilia de Peter Mayle

Recenzie: Din nou în Marsilia de Peter Mayle

                    
    


După ultima aventură a simpaticului detectiv Sam Levitt în Franţa, el s-a gândit că o vreme nu va mai pune piciorul în Marsilia, cu atât mai mult cu cât frumoasa Elena Morales îi reţinea atenţia în San Francisco. Dar miliardarul Francis Reboul, o mai veche cunoştinţă, le face lui Sam şi Elenei o ofertă de nerefuzat. Aceea de a petrece mai multe zile în însorita Marsilie, unde să-l ajute la realizarea unui proiect imobiliar. Dar lucrurile se complică, deoarece nu doar Reboul era interesat să câştige proiectul. Iar unii dintre concurenţii săi nu au scrupule... Va reuşi oare Sam să supravieţuiască şi să savureze încă o farfurie cu bouillabaisse? "Mayle este un scriitor elegant şi cu umor." - The New Yorker


  Doresc să mulţumesc Editurii RAO pentru că mi-a oferit şansa de a citi această carte impresionantă! Dacă doriţi să o comandaţi o puteţi face AICI.

http://www.raobooks.com/raobooks_fisa_carte.php?fisa_id=2996&niv1_id=1&niv2_id=12004&niv3_id=120043126

Primul volum din serie poate fi achiziționat de aici.

Gândurile mele (Roxana):

'Șocul are un efect paralizant, mai ales atunci când ia forma unei întâlniri neașteptate cu un bărbat de la care ai furat recent o colecție de vinuri în valoare de trei milioane de dolari. Sam Levitt tremura și își strânse mai bine halatul flaușat. Pielea îi era încă udă după baia matinală în piscina hotelului  Chateau Marmont.
-Poftim.'


Până acum nu am citit nimic scris de Peter Mayle, așa încât această lectură a fost o experiență cut totul nouă pe care nu o voi uita prea curând. De fapt s-ar putea spune că am făcut o mică călătorie până în Marsilia și am experimentat viața și trăirile localnicilor, poate vi se pare exagerat, dar este adevărat pentru că romanul 'Din nou în Marsilia' este mai mult o călătorie într-o lume cu totul diferită, plină de arome și gusturi.

'Elena ridică paharul.
-Noroc. Am șanse să aflu ce vom mânca la prânz?
-Pentru început, bresaola cu inimi de anghinare, roșii deshidratate și parmezan. Apoi falcă de vită cu o felie de foaie gras de casă deasupra. Și, ca desert, fondant au chocolat. Sună bine?
-Sună de-a dreptul divin.'


'Amândoi păreau a fi niște caractere în curs de schimbare, la care mai era de lucrat, dar care promiteau foarte mult.
Promisiuni, promisiuni.'

Deși acțiunea romanului are ca subiect o afacere periculoasă, romanul nu evocă emoții de necontrolat în cititor precum teama și adrenalina, mai mult decât atât, aduce aminte de genul Chick Lit, ceea ce în opinia mea este o lectură perfectă pentru zilele de vară călduroase și plăcute.Romanul este continuarea 'Hoțului de vinuri', pe care așa cum am menționat deja, din păcate nu am citit-o încă, dar ceea ce este important de știut este faptul că 'Din nou în Marsilia' poate fi citită fără a cunoaște povestea anteriorului roman.

Așa cum menționează descrierea, aflăm povestea detectivului Sam Levitt, care este angajat de Francis Reboul. Cei doi deja au avut parte de o întâlnire cu peripeții în primul volum, așa că Sam îi este dator lui Francis, iar acesta din urmă are nevoie de ajutorul lui Sam. Mai exact vrea să zădărnicească planurile unei comisii de a construi un zgârie-nori în locul unui loc istoric din golf. Dar ceea ce îl înspăimântă cel mai mult este mituirea comisiei de un afacerist britanic bogat. Ceea ce este și mai periculos pentru Francis, este faptul că comisia este condusă de un vechi rival, ceea ce ar putea crea și mai multe probleme pentru Francis.



Sam, Francis și Elena zboară spre Marsilia și astfel povestea începe... și este un adevărat deliciu să afli mai multe despre cultura franceză și chiar despre Marsilia cu locurile ei interesante și pline de istorie, cu bucatele aromate și vinurile exotice, iar localnicii încântători...pentru mine, a fost cu adevărat o experiență de neuitat...

Revenind la poveste, Francis își dorește să reconstruiască locul istoric, astfel încât să-l păstreze pentru posterioritate, spre deosebire de ceilalți rivali ai lui, care nu au scrupule și ar face orice să obțină ceea ce își doresc.În plus, beneficiind de ajutorul lui Sam și Elena, cei trei vor încerca să convingă comisia că ei sunt cea mai bună alegere. Oare vor reuși?

Decizie finală- dacă doriți să citiți o carte ce prezintă atât istoria unui loc exotic, cât și aventura unor prieteni într-o lume spectaculară, atunci vă recomand cu căldură 'Din nou în Marsilia'...

'În prezent- regiunea Camargue este bine-cunoscută pentru sarea ei, fiind adesea descrisă drept uriașa solniță a Franței. Și nu este vorba de o sare oarecare, ci de fleur de sel (sare de mare , cea mai prețioasă sare sare dintre toate sărurile de masă, adunată încă în mod tradițional de către om și lopata lui), care e privită ca o delicatesă supremă.'

Nota mea: 4,5/5






Despre autor:



Peter Mayle s-a nascut în 14 iunie 1939 la Brighton este un scriitor britanic cunoscut pentru seria de cărți despre Provence.

Peter Mayle este autorul a încă unsprezece cărți, dintre care cinci romane. A primit Legiunea de Onoare din partea guvernului francez pentru contribuții culturale. Trăiește în Provence, împreună cu soția lui, Jennie, de douăzeci și cinci de ani.

1 comment:

 
 
Blogger Templates