Social Icons

.

15 May 2014

Top 5 romane polițiste


Salut! Ce mai faceţi? Da, ştiu, e o întrebare banală, dar de care nu ne vom sătura niciodată, nu-i aşa? Probabil că sunteţi foarte ocupaţi cu tezele sau alte examene în perioada asta, aşa că vă doresc multă baftă. Eu deja am scăpat de ele şi aştept cu nerăbdare rezultatele.
Acum vă voi adresa o altă întrebare!
Vă plac romanele poliţiste?
Dacă sunteţi amatori de acest gen, mai jos vă prezint câteva dintre cele mai bune romane publicate vreodată.

Somnul de veci -
Raymond Chandler

La începutul unei zile din ”Miez de octombrie”…Philip Marlowe, „spilcuit, curat, bărbierit şi treaz“, merge în vizită la resedinţa bătrânului domn Sternwood, ca să se ocupe de Arthur Gwynn Geiger, care se dă negustor de cărţi rare. Fiica cea mare a gazdei are însă impresia că detectivul a fost angajat ca să-l găsească pe soţul ei dispărut cu o lună in urmă.
Investigatorul ajunge la librărie...şi află din întâmplare că Geiger are obiceiul de a imprumuta literatură pornografică de la magazinul personal. Marlowe îl urmăreşte până acasă şi rămâne de veghe.

Ţipetele şi împuşcăturile…care se aud dinăuntru îl pun pe jar. Detectivul se năpusteşte în casă şi-l găseşte pe Geiger fără suflare. Alături de el, o vede pe Carmen, fiica cea mică a lui Sternwood, goală şi sub influenţa drogurilor.
Rebecca – Daphne du Maurier
Senzaţionala carte scrisă de Daphne du Maurier reprezintă povestea tristă a unei femei care îşi împarte existenţa între o mare iubire şi lupta pentru găsirea propriei identităţi. Un roman de mare profunzime psihologică în care dragostea interferează cu minciuna, frustrarea si crima.
Două femei: Rebecca, fosta soţie, rebelă şi misterioasă, dispărută în adancurile mării, şi doamna de Winter, soţia actuală, supusă şi naivă, un caracter total opus primeia. Un bărbat, Maxim de Winter, pe care trecutul nu-l lasă să-şi refacă viaţa. Şi un misterios castel, Manderlay, care urmează destinul personajelor.
Suspansul este construit cu o neasemuită măiestrie, cu răsturnări de situaţie absolut surprinzătoare. O lectură captivantă despre dragoste şi moarte, scrisă în maniera operelor literare de neuitat.


Numele trandafirului – Umberto Eco

Este o povestire istorică, dar
și o anchetă pentru găsirea criminalului, având loc într-o mănăstire italiană în anul 1327. Elemente de semiotică, analiză biblică, studii medievale și teorie literară se adaugă ficțiunii.
„Nu-mi fac griji. Cartea va dăinui. Citești tot timpul: citești în tren, în autobuz. Citești în parc. Citești când te plimbi și chiar când faci dragoste poti să citești. Cu computerul este mai greu...” (Umberto Eco)

„Numele trandafirului este mult mai incitant și mai bine scris decât oricare roman de Agatha Christie.” (Anthonz Burgees)


Femeia în alb - Wilkie Collins
Femeia în alb este un roman deschizător de drumuri - un roman plin de mister și de suspans. Acţiunea este foarte intortocheată, cu numeroase răsturnări de situaţie.
 
Laura Fairlie este nevoită să se căsătorească cu sir Percival Glyde, împotriva voinţei sale, fiind îndrăgostită de tânărul profesor de desen Walter Hartright. Domnișoara Halcombe, sora Laurei, nu o părăsește pe aceasta și încearcă să o ajute să îndure chinurile unei căsnicii nefericite. Contele Fosco, căsătorit cu mătușa dezmoștenită a fetelor, pare a fi dresorul tuturor personajelor.
 
Apariţia femeii în alb, leită Laura, proaspăt evadată de la casa de nebuni, umblând ca o fantomă prin cimitire și repetand că e deţinătoarea unui secret ce îl poate distruge pe sir Percival, adâncește suspansul.
 
Averea Laurei, prevederile contractului de căsătorie și alte prevederi testamentare o transformă pe tânăra femeie într-un trofeu vânat cu înfrigurare.

Colecționarul - John Fowles 
 

Colecționarul este cartea de debut a lui John Fowles.
Protagonistul pare a fi un om timid, care nu avusese relaţii cu femei, un tip pasionat de fluturi care lucrează la primăria din oraşul său.
Urmărește, însă, de la distanță o tânără, Miranda, o fată deșteaptă și atrăgătoare. O privea de departe ca pe o bucurie interzisă. Îi ajungea s-o privească la fel cum își privea colecția de fluturi. Îndată, însă, ce intră, pe neașteptate, în posesia cecului de 73.091 de lire sterline câștigate la loto, întreaga perspectivă a vieții sale se schimbă.
El începe s-o privească pe Miranda ca pe o piesă cu care să-și completeze colecția.
 
Părerea mea: Eu n-am citit niciuna dintre ele, dar acum ceva vreme, în timp ce mă uitam la televizor, am dat de filmul făcut după „Rebecca” și mi-a plăcut foarte mult. De abia aștept să pun mâna și pe carte.
Voi le-ați citit sau aveți în plan să o faceți?

1 comment:

  1. Pe toate le-am citit, in afara de Numele trandafirului. Inca nu mi-a picat in mana. Nu sunt o mare admiratoare a genului, dar cartile acestea mi-au placut.

    ReplyDelete

 
 
Blogger Templates