Apărut la editura Mondadori, specializată în publicarea operelor scriitorului, volumul reuneşte 22 de texte, majoritatea inedite, dar şi unele rătăcite sau uitate, destinate a fi citite în public, pe care autorul - astăzi în vârstă de 83 de ani - le-a scris de-a lungul prodigioasei sale vieţi: primul, care dă şi titlul culegerii, este cel ţinut la 17 ani, la absolvirea liceului, în prezenţa colegilor de clasă, iar ultimul, din 2007, a fost citit în faţa Academiei Regale a Spaniei şi a academiilor hispanoamericane corespunzătoare, precum şi a Regilor Spaniei. Este impresionant evantaiul tematic al acestor texte, care alcătuiesc o sugestivă sinteză a obsesiilor literare ale celui care a scris romanul "Un veac de singurătate", dar şi a susţinutelor lui preocupări în calitate de cetăţean al Americii Latine şi al lumii, de la problematica densă legată de Columbia natală, la cea privind viitorul tineretului şi procesul de educaţie în America Latină, sau la proliferarea nucleară şi dezastrele ecologice pe plan mondial. De un interes major este, de bună seamă, discursul la primirea Premiului Nobel, în 1982, intitulat "Singurătatea Americii Latine", considerat o capodoperă a genului. "Citind aceste discursuri" - mărturiseşte Gabriel García Márquez - "redescopăr cum m-am schimbat şi am evoluat ca scriitor." Prin tălmăcirea acestei valoroase cărţi în limba română, publicul cititor are fericita ocazia să facă o incursiune, dintr-un alt unghi şi sub o altă lumină, în fascinantul univers al creatorului "realismului magic", neîndoios unul dintre geniile în viaţă ale literaturii mondiale.
Cartea poate fi comandată aici!
În Ochi de câine albastru, scufundarea lui García Márquez în această "altă" realitate e profundă şi vertiginoasă. Aici nu este vorba despre o realitate plăcută şi amuzantă. García Márquez ne pune faţă în faţă cu o prezenţă inevitabilă - moartea -, dezvăluind-o ca pe o parte geamănă a vieţii noastre. Moartea licărindu-ne în vise, cunoscută apoi ca experienţa totală a sufletului şi a corpului. Moartea ca o constantă iminentă, care ne arată până în ce punct fiinţa noastră este formată din aspecte distincte şi niciodată imaginate.
Cartea poate fi comandată aici!
Gabriel Garcia Marquez abordează istoria actuală a Columbiei, relatând sechestrarea a zece jurnalişti din ordinul lui Pablo Escobar, şeful cartelului de la Medellin. Faptele au loc într-un climat de puternice tensiuni sociale, marcat de ascensiunea traficanţilor de droguri. Cu măiestria sa narativă inconfundabilă, Garcia Marquez transformă un reportaj într-un roman-cronică dinamic şi documentat, care reflectă contradicţiile unei societăţi distruse de cel mai dăunator drog: puterea oferită de banii prea uşor obţinuţi.
Cartea poate fi comandată aici!
Literar, cartea mea cea mai importantă, cea care poate să mă salveze de
la uitare este Toamna patriarhului... A fost romanul care m-a făcut cel
mai fericit scriindu-l, căci este cel pe care am vrut dintotdeauna să-l
scriu şi, în acelaşi timp, cel în care mi-am împărtăşit plenar propriile
experienţe şi confesiuni... Într-adevăr, este un roman-mărturie, o
autobiografie încifrată...
Dacă ar fi să-l definesc prin doar câteva cuvinte, l-aş defini ca pe un
poem despre singurătatea puterii... Tema puterii a reprezentat o
constantă a literaturii latinoamericane de la începuturile ei, de
înţeles fiindcă dictatorul este unicul personaj mitologic zămislit de
America Latină...
Am scris Toamna patriarhului aşa cum se scriu versurile, cuvânt cu
cuvânt... Structura sa este în spirală, ceea ce permite ca timpul să se
comprime şi să se depene simultan mai multe fire narative... Monologul
multiplicat la nesfârşit face posibilă intervenţia a nenumărate voci
neidentificate, aşa cum se petrec lucrurile în realitate... Dintre toate
cărţile mele, este cea mai experimentală şi cea care mă interesează în
cel mai înalt grad ca aventură politică...
Gabriel García Márquez
Cartea poate fi comandată aici!
Publicat pentru prima dată în 1967, romanul ''Un veac de singurătate'' a fost cel care l-a consacrat pe autorul său ca fiind unul dintre maeştrii narativei contemporane, aducându-i în 1982 Premiul Nobel pentru literatură. Reeditarea romanului, într-o ediţie pentru biblioteca dumneavoastră, reprezintă un eveniment literar de excepţie pe care vă sfătuim să nu-l pierdeţi. Nu există nici timp, nici spaţiu. Generaţii, fapte, personaje se amestecă între ele. O epocă se suprapune cu cealaltă, visul se confundă cu realitatea, lucrurile evoluează, şi totuşi nimic nu pare a se schimba. Totul se petrece la limita dintre tragic şi comic, dintre viaţă şi moarte. O lume extravagantă, pe cât de indepărtată de a noastră, pe atât de familiară, cuprinsă într-un vârtej de repere care se regăsesc în toate amintirile, în toate istoriile marilor familii.
Cartea poate fi comandată aici!
Gabriel Garcia Márquez trasează primele linii ale realismului magic, dând naştere unui loc mitic şi legendar: Macondo. Trei personaje din generaţii diferite, trei perspective diferite, aşadar, susţin un monolog interior centrat pe aceeaşi temă: moartea doctorului din sat, personaj incomod şi ciudat. Bătrânul colonel, fiica lui şi nepotul îndeplinesc, la fel ca în Antigona, de unde şi mottoul cărţii, ritualul înmormântării, deşi un sat întreg se împotriveşte.
Cartea poate fi comandată aici!
Laudabila aceasta intitiativa de a aduce un ultim omagiu autorului. Felicitari!
ReplyDelete