Social Icons

.

10 April 2014

Biblioteci celebre #1


1) Biblioteca Centrală din Seattle, Washington, SUA

    Biblioteca Centrală din Seattle este atractivă, modernă şi sofisticată şi are parte de turişti din toate colţurile lumii. În primul său an de funcţionare, peste două milioane de turişti i-au vizitat încăperile. Biblioteca a fost votată printre structurile favorite ale Institutului American de Arhitectură. În cadrul bibliotecii au loc expoziţii de artă, întâlniri cu autorii, sesiuni de autografe şi multe alte evenimente.2) Biblioteca Geisel, Universitatea din California, San Diego, SUA    Această bibliotecă şi-a primit numele după Theodor Geisel, cunoscut şi sub numele de Dr. Seuss, autor de literatură pentru copii, foarte cunoscut în SUA. Clădirea este una dintre cele mai moderne din lume (la prima vedere pare chiar o navă spaţială). Bineînţeles că nu doar exteriorul este impresionant. În cadrul bibliotecii au loc evenimente ca „Cina din Bibliotecă“, în care cititorii sunt invitaţi la cocteiluri, sau la discursuri ţinute de autori celebri şi chiar la licitaţii.


    Clădirea în care se află Biblioteca Geisel din San Diego este una dintre cele mai moderne din lume. La o primă vedere, are aspectul unei nave spaţiale.

    Designul acestei biblioteci a fost realizat în 1970 de arhitectul William Pereira, cel care a realizat şi designul actual al instalaţiilor de lansare spaţială din Cape Canaveral, Houston, Texas. Clădirea a apărut în filme din genul SF sau a fost menţionata în diverse romane.

    Biblioteca din San Diego include şi o sală numită "Dinner in rhe Library", unde cititorii pot servi cocktailuri, pot participa la licitaţii sau pot asista la diverse discursuri ale unor autori importanţi.

3) Biblioteca TU Delft, Olanda    Biblioteca de la Universitatea Tehnologică Delft a fost construită în 1997 şi conţine peste 862.000 de volume, peste 16.000 de abonamente la reviste şi are chiar şi propriul muzeu. Clădirea este, de fapt, sub pământ, aşa că de la suprafaţă nu se poate vedea. Extrem de interesant este acoperişul, aflat pe un deal plin de iarbă. Singurul element care indică faptul că acolo se află ceva este o piesă conică, aflată în vârful „dealului-acoperiş“, piesă care simbolizează tehnologia. Acest acoperiş se întinde pe 5.500 de metri pătraţi, iar construcţia lui a fost destul de dificilă, mai ales din punct de vedere al întreţinerii şi al scurgerii. Dar a devenit una dintre cele mai verzi clădiri din zonă (şi datorită ierbii, şi datorită tehnologiei care protejează mediul).No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates