Social Icons

.

14 April 2015

Recenzie: Locuri întunecate de Gillian Flynn





    Libby Day avea şapte ani când mama şi surorile ei au fost ucise în "Sacrificiul Satanic" din Kinnakee, Kansas. Ea a scăpat şi a depus mărturie că Ben, fratele său mai mare, a comis crimele. Douăzeci şi cinci de ani mai târziu, Club Omor — o societate secretă pasionată de crime celebre — o contactează pe Libby şi o presează să le ofere detalii despre acea noapte sângeroasă, pledând pentru nevinovăţia lui Ben. Libby se implică în investigaţie, dar pe măsură ce aceasta o poartă din cluburile sordide de striptease din Missouri până în oraşele turistice abandonate din Oklahoma, adevărul inimaginabil iese la iveală. Ajunge, aşadar, în punctul de unde a pornit: fugind din calea unui ucigaş.

    O poveste care-ţi dă fiori, condusă cu măiestrie de un autor incredibil de talentat. -- Chicago Tribune

    Romanul lui Gillian Flynn este o evocare fidelă a vieţii din micile oraşe americane de provincie. -- The Guardian

    Plasat într un decor sumbru din Midwest, Locuri întunecate descrie existenţa sordidă a indivizilor lipsiţi de moralitate într un stil la fel de fascinant precum cel al lui Truman Capote în Cu sânge rece. -- Daily Mail


    "Paşi grei de picioare încălţate cu bocanci şi picioruşele lui Debby fugind, încă nu era moartă, fugind spre camera lui mami şi eu gândind nu, nu veni aici, apoi bocancii zguduind duşumelele în spatele ei, apoi agăţat şi zgâriat la uşă şi alte bolboroseli gâlgâite, horcăieli şi izbituri, apoi un bufnet şi sunetul toporului şi mama încă scoţând ţipete subţiri şi oribile de pasăre rănită, iar eu stând acolo, îngheţată, în dormitorul lui mami, ciulind urechea, şi urechea asurzindu mi iarăşi de încă un bubuit al puştii, apoi un zuruit care a făcut să vibreze scândurile de sub picioarele mele."

Doresc să mulţumesc Editurii Trei pentru şansa de a citi şi recenza această carte plină de mister şi alertă până la ultima pagină! Ea poate fi comandată aici.






“The truly frightening flaw in humanity is our capacity for cruelty - we all have it.” 



    „Locuri întunecate” de Gillian Flynn este o carte plină de mister, foarte bine scrisă, dar întunecată şi captivantă până la ultima pagină.

    Libby Day este singura supravieţuitoare după ce mama şi cele două surori mai mari au fost ucise cu sânge rece. Aceste întâmplări au avut loc acum 24 de ani, când Libby avea doar 7 ani. Cel condamnat la închisoare pe viaţă pentru acel masacru, a fost fratele ei mai mare în vârstă de 15 ani, Ben. În prezent Libby trăieşte într-o continuă depresie, neavând un serviciu, sau competenţa necesară pentru a lucra, dar nici nu este îndeajuns de motivată pentru a face acest lucru. Pe numele ei a fost deschis un fond în care bine voitorii puteau dona bani, dar aceasta a reuşit să cheltuie toţi banii din el. La un moment dat Libby primeşte o scrisoare de la Kill Club, o organizaţie sinistră, formată din oameni ce sunt obsedaţi de anumite crime. Ei cred că Ben ar fi nevinovat. Aceştia o vor plăti pe Libby pentru a vorbi cu ei, dar mai presusu de toate ei vor să descopere dacă altcineva ar fi putut cominte aceste crime. Libby îşi doreşte doar banii, ea ştie prea bine că mărturia ei de la 7 ani nu era adevărată, dar nu-şi doreşte să se întoarcă la acele locuri întunecate ale copilăriei. Dar dacă Ben este nevinovat, întrebarea care îşi face loc în mintea ei este cine oare ar fi putut comite aceste crime? Va fi Libby dispusă să se întoarca în timp şi să vadă ce s-a întâmplat cu adevărat?

    “It was surprising that you could spend hours in the middle of the night pretending things were okay, and know in thirty seconds of daylight that simply wasn't so” 

    Libby este personaj narator cam jumătate din carte, ca mai apoi capitole ce alternează din punctul de vedere al lui Ben, dar şi a lui Patty, mama lui Libby, acestea se îmbină conducându-ne din ce în ce mai aproape de catastrofa care ştim că este pe cale să se petreacă.


“I felt something loosen in me, that shouldn't have loosened. A stitch come undone.” 


    Pe măsură ce Libby află mai multe informaţii despre crime de la Lyle, conducătorul Killer Club, ea va deveni foarte interesată nu doar de perspectiva materială, ci şi de aflarea adevărului. 

    Patty, a fost unul dintre personajele mele preferate, a fost o mamă care şi-a iubit foarte mult copii, lucru ce reiese din acţiunile sale.

“I should just listen to my gut and then do the opposite.”

    Nu pot spune că a fost ceva distractiv în toată această poveste, pentru că ne dezvăluie partea întunecată a lumii, parte rea şi deprimantă, pe care de multe ori nu vrem să o vedem pentru că asta ne-ar deprima şi pe noi. „Locuri întunecate” este o carte care te seacă emoţional, dar care te ţine în alertă încă de la început, dorindu-ţi cu ardoare să ştii ce s-a întâmplat cu adevărat în acea zi.

    Finalul este surprinzător, dar vreau să vă avertizez că ce se întâmplă în ziua de dinaintea crimelor, dar şi crimele în sine sunt destul de urâte. Nu este o carte pentru oricine, dar cu siguranţă este perfectă pentru cei care vor să stea cu sufletul la gură până în ultima clipă, încercând să anticipeze care este adevărul.

Nota mea 4/5




3 comments:

  1. Am citit și eu acest roman, mi-a plăcut foarte mult stilul autoarei, alert și foarte natural, pam, pam, parcă scenele curgeau ca într-un film, ridică toporul, și dă-i, dă-i, apoi sânge și Libby, Libby, unde ești? :)) Și sfârșitul a fost foarte ciudat, aș spune, total neașteptat, și parcă prea neașteptat, totuși. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunt de acord cu tine, are un stil foarte aparte şi chiar mă bucur că Editura Trei a publicat o parte din cărţile ei:D.

      Delete
  2. Imi plac foarte mult cartile psihologice ,care te tin in suspans si te fac sa te indoiesti de fiecare personaj. Nu am citit aceasta carte ,dar mi-ar placea. As vrea totusi sa lecturez inaintea acesteia Fata disparuta .

    ReplyDelete

 
 
Blogger Templates