Social Icons

.

27 February 2015

Good & Better (din seria Too Good) de S. Walden - Recenzie

 

             linkul de pe Goodreads                              linkul de pe Goodreads

Nota seriei: 4/5

“Love comes in all kinds of packages. Some are neatly tied up, and some are messy. It doesn't mean that the messy ones aren't every bit as good.”

Am citit primul volum undeva prin 2014, după ce terminasem o carte asemănătoare, şi anume Unteachable , ce tratează un subiect similar. Am citit-o mai mult din curiozitate, pe atunci erau foarte căutate carţile gen 50 shades cu subiecte controversate. În cazul acestei serii, accentul se pune pe relaţiile ce se pot stabili între o minoră de 17 ani şi un tânăr de 28, în contextul în care cel din urmă îi este profesor.

Ceea ce m-a facut să citesc cartea până la capăt nu a fost neapărat subiectul ‘tabu’, ci modul de abordare al autoarei. Mi-a plăcut foarte mult faptul că nu a împopoţonat cartea, nu i-a dat o lumină siropoasă cum se întâmplă în alte cărţi cu subiecte de genul acesta. Efectiv, povestea lor e plină de suişuri şi coborâşuri, exact aşa cum te-ai aştepta să fie şi în viaţa reală.

“Well that was decided. This was more than a silly schoolgirl crush. This was a deeply disturbing infatuation.”

În primul volum ne este prezentat începutul relaţiei lor, modul cum s-au cunoscut, povestea lui Cadence şi drama ce a împins-o să ajungă persoana care este în prezent. Cadence Miller e o fată bună, dar care a făcut câteva greşeli în timpul adolescenţei ce i-au provocat multe probleme. Parinţii ei sunt tipul acela strict, care odată dezamăgiţi e greu să le mai recâştigi încrederea, şi orice ar face Cadence, situaţia nu pare să se schimbe.  E înconjurată de prieteni falși, dușmani și oameni care ar da orice să o vadă dispărută, astfel încât în clipă când Mark Connelly intră în peisaj nici nu își dă seamă ce a lovit-o. De aici autoarea mânuiește probema cu multă atenție, lăsând să se intelgeaca faptul că totuși e vorba despre o relație interzisă ce se înfiripă între un bărbat mătur și o adolescentă. 


 Mark nu e genul de persoană care acorde prea mare importantă normelor societății, și din clipa când o întâlnește pe Cadence, nu se mai poate gândi la altcineva. Încearcă să o protejeze de consecințe, dar nu e ca și cum ar putea realiza imposibilul. Faptele săvârșite îi ajung din urmă până la final. 

“It's not conditional. I don't love you because you love me. I love you because I love you.”

 Primul volum e doar începutul, căci relația lor este construită în mare parte pe minciuni, secrete și atracție. Nimic tangibil până în punctul ăsta. În volumul al doilea ne sunt prezentate toate amănuntele de care am aveam  nevoie pentru a complete figura. El rezultă a fi la fel de distrus pe cât este și ea, având propriile secrete și poveri de dus pe umeri. 

 Cee ce mi-a plăcut foarte mult la această serie e contextul religios în care e construită povestea. Familia lui Cadence e pur ortodoxă, ţinând cu putere de biblie și biserică. Ne sunt prezentate mai multe aspect ale sale și cum mentalitatea religioasă poate influența personalitatea unui om. Îl avem de exemplu pe tatăl lui Cadence, un om ce și-a pus viața în mâinile credinței, ce își privește soția ca pe o posesiune și copii ca pe o povară ce trebuie ținută strict sub control. Cadence este la fel de credincioasă, dar la ea se găsesc multe semen de întrebare pe parcurs ce gustă din răutățile vieții. Se îndoiește de Atotputernic, de viața de după moarte și de capacitatea sa de a-și păstra credința în vremurile grele.

 În al doilea volum există o persoană care îi explică lui Cadence la ce s-a referit Iisus când a vorbit despre căsătorie și cum se interpretează defapt responsabilitățile bărbatului într-o familie comparativ cu cele ale femeii. Există o scenă când mama lui Cadence îi mărturisește că îi pare rău și că ar fi vrut să lupte pentru ea atunci când era la pământ și nimeni nu voia să o ajute, dar că îi era frică și că era de datoria ei să fie supusă bărbatului său. Explicația care îi este dată m-a ajutat și pe mine să înțeleg mai bine rolul bărbatului și al femeii într-o căsătorie, lucru mai puțin așteptat de la o carte de genul. 

“(…)Very true. But I think maybe God chose the man to lead to give us a break. Because we do so much. If the husband leads, the wife can take a breather. If the husband leads, he’s accountable. (...) I do believe that when God looks at the family unit, he’s looking to the husband. ‘How are you leading? How are you being responsible? How are you caring for your wife? How are you showing her love?’ – I imagine he asks these questions.”

Nu aș ști să vă spun exact cât de veridică este cartea; până la urmă, câți dintre noi au trăi o asemenea poveste? Mă îndoiesc că în viața reală lucrurile își găsesc un sfârșit la fel de fericit, dar nici nu aş putea băga mâna în foc.
   
 Recomand cartea celor care doresc o altfel de lectură. Nu vă așteptați la o capodoperă, ci la o poveste de viață, controversată, care vă va scoate din monotonie pentru câteva ore. Eu am citit cartea în limba engleză și nu cred că o veți găsi tradusă în limbă română, din păcate, în viitorul apropiat. Oricum, carte este întradevăr altceva, și dacă vă plac poveștile scoase din context, atunci aceasta este o serie făcută pentru voi. 

No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates