Social Icons

.

18 August 2013

Recenzie: Codul lui Da Vinci de Dan Brown   


"Opera unui geniu. Dan Brown e unul dintre cei mai buni, cei mai inteligenţi scriitori." - Nelson DeMille Aflat la Paris pentru o conferinţă, profesorul american de simbolistică şi istoria artei Robert Langdon primeşte un telefon în toiul nopţii. Bătrânul custode al Luvrului a fost asasinat în muzeu, în circumstanţe stranii, lăsând un mesaj la fel de enigmatic ca zâmbetul Giocondei. Împreună cu Sophie, specialistă în decriptare, Langdon începe o cursă frenetică pentru descifrarea numeroaselor indicii ascunse în picturile lui Leonardo... şi nu numai. Paşii îi poartă de la Paris la Londra şi apoi în Scoţia, pentru a dezvălui un mister păzit cu străşnicie de secole, capabil să zguduie din temelii dogmele creştinătăţii. Roman ecranizat în 2006 de Columbia Pictures.

Cartea poate fi comandată AICI!

Mulţumesc Librăriei RAO  pentru minunata oportunitate de a citi această carte deosebită!

93134-logo_rao


“History is always written by the winners. When two cultures clash, the loser is obliterated, and the winner writes the history books-books which glorify their own cause and disparage the conquered foe. As Napoleon once said, 'What is history, but a fable agreed upon?”

     În sfârşit una dintre cele mai controversate cărţi a ajuns de curând şi în biblioteca mea. Sunt sigură că bănuiţi despre ce carte este vorba. Codul lui Da Vinci de Dan Brown!

     Vreau să vă spun că am citit-o dintr-o suflare nici măcar nu ştiu dacă am respirat. Nu ştiam ce urma să se întâmple, iar dulcele sentiment al incertitudinii trezea în mine adrenalina.

     În mare cartea urmăreşte să ne dezvăluie într-un mod nu tocmai plăcut adevărul despre Sfântul Graal. Povestea care datează de multe milenii şi care a dat bătăi de cap multor istorici şi simbolişti reputaţi. Robert Langdon este unul dintre simbolişti care caută adevărul despre Sfântul Graal şi spre surpinderea lui este aruncat într-un puzzle contra cronometru care are ca scop găsirea faimoasei legende.

“Telling someone about what a symbol means is like telling someone how music should make them feel.”

     Totul începe când profesorul, aflat la Paris pentru o conferinţă de presă află cu stupoare că Jacques Sauniere, custodele muzeului Luvru din Paris doreşte să îl vadă. Robert este plăcut surpins de veste şi aşteaptă cu nerăbdare întrevederea. Din păcate custodele nu ajunge la întâlnire, dar are şi un motiv foarte bun. Cineva îl asasinează, din păcate nu ai cum să te întorci de pe lumea cealaltă, dar uni oameni îşi păstrează „glasul” chiar şi după moarte. Revenim imediat şi la acest aspect.

     Robert este trezit în toiul nopţii de către poliţie şi adus în calitate de simbolist chipurile la locul crimei. Încă şocat de moartea omului care voia să-i vorbească Langdon încearcă să nu se piardă cu firea.

“Coincidence was a concept he did not entirely trust. As someone who had spent his life exploring the hidden interconnectivity of disparate emblems and ideologies, Langdon viewed the world as a web of profoundly intertwined histories and events. The connections may be invisible, he often preached to his symbology classes at Harvard, but they are always there, buried just beneath the surface.”

     Un lucru foarte interesant îi atrage atenţia profesorului şi anume felul în care corpul era aşezat. Poziţia sa amintea de faimoasa pictură a lui Da Vinci Omul Vitruvian. Puţin intrigat şi nesigur, Langdon încearcă să înţeleagă ce anume vrea să spună acest om care nu mai este. Când Sophie Neveu îşi face apariţia lucrurile încep să o ia razna.

“Faith - Acceptance of which we imagine to be true, that which we cannot prove.”

      Robert află surprins că el este principalul suspect în acest asasinat şi că Sophie este nepoata lui Sauniere. Apoi încet încet lucrurile încep să prindă contur, iar Robert realizează că bunicul fetei nu e nici pe departe un simplu custode. Pe măsură ce piesele misterului se îmbinau cei doi îşi dau seama că Jacques le „vorbeşte” chiar dacă este mort. Aceste mesaje codate sunt ascunse unde altundeva decât în opera marelui şi controversatului geniu Leodardo Da Vinci.     Mona Lisa, Fecioara între Stânci şi Cina cea de Taină sunt doar o mică parte din harta pe care custodele a lăsat-o în urmă.

“Life is filled with secrets. You can't learn them all at once.”

     Mare Maestru al unei organizaţii secrete numită Prioria din Sion Jacques Sauniere ştie secrete care ar putea schimba credinţa oamenilor în Biserică şi ar putea arunca în aer istoria actuală. Într-un moment de disperare el lasă aceste ghicitori care speră să o ajute pe nepoata sa să afle adevărul despre familia ei.

      Într-o lume plină de intrigi şi trădări, Robert şi Sophie încearcă să găsească Graalul, dar timpul le este duşman, iar oamenii care vor să ajungă înaintea lor la comoară sunt în stare de orice.

“Learning the truth has become my life's love”

     Am aflat lucruri interesante, pe care nu le ştiam. Per total a fost o carte bună, din păcate nu pot spune că a fost una dintre cele mai bune, dar a fost aproape. Îi ofer 5/5 pentru curajul autorului, care nu a fost tocmai ponderat în presupuneri şi afirmaţii controversate.

Nota mea 5/5:
feather-detail-horz

No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates