Social Icons

.

31 July 2015

Strania călătorie a domnului Daldry de Marc Lévy - Recenzie




Alice duce o viaţă liniştită, împărţită între munca sa, care o pasionează şi grupul ei de prieteni, cu toţii artişti ocazionali. Totuşi, în ajunul Crăciunului, viaţa ei va fi complet bulversată. În timpul unei excursii la bâlciul din Brighton, o ghicitoare îi prezice un viitor misterios. Alice n-a crezut niciodată în astfel de lucruri, dar nu poate să-şi alunge din minte cuvintele femeii, iar nopţile îi sunt bântuite de coşmaruri care par pe cât de reale, pe atât de inexplicabile.

Vecinul ei de palier, domnul Daldry, celibatar convins, gentleman excentric şi mucalit, o determină, din nişte motive obscure, să ia în serios vorbele ghicitoarei şi să le găsească pe acele șase persoane care o vor conduce spre destinul ei.
De la Londra la Istanbul, Daldry se hotărăşte să o însoţească într-o călătorie neobişnuită...



Gen: Ficțiune contemporană
Număr pagini: 339
Notă: 5/5

Mulțumesc editurii TREI pentru ocazia de a citi această carte minunată!
Recenzie
„Bărbatul care va conta cel mai mult în viaţa ta tocmai a trecut prin spatele tău. Ca să-l găseşti, va trebui să faci o călătorie lungă şi să întâlneşti şase persoane care te vor conduce la el... 
Alice, în tine sunt două vieţi. Cea pe care o cunoşti şi o alta, care te aşteaptă de multă vreme.”


După terminarea acestei lecturi, pot spune cu mâna pe inimă că domnul Lévy a devenit unul dintre autorii mei preferați. Știam că această carte îmi va fi pe plac încă dinainte să o încep; acesta nu e prima mea întâlnire cu autorul în cauză iar ultima sa carte citită de mine, Și dacă aș mai trăi odată, mi-a plăcut enorm.

Cred că ceea ce apreciez cel mai mult la Lévy e simplitatea scrierii, cursivitatea acțiunii și sentimentul intrigant care mă cuprinde încă din primele pagini citite. E o lectură light, o lectură simplă, dar în același timp cuprinzătoare.

Descrierea m-a indus oarecum în eroare; credeam că va fi o carte mai mult cu înclinații romantice, ce are în centru drama sentimentală a lui Alice și golul care urma a fi umplut de bărbatul misterios ce avea să intre în viața sa. Nimic mai eronat, căci partea romantică nu e nicidecum în centru, ci se rezolvă de la sine pe parcursul lecturii.

Alice Pendelbury e o tânără artistă, un adevărat „nas” în branșa parfumierilor, ce își duce traiul de zi cu zi într-un apartament închiriat din Londra anilor 1950. E dornică să își facă un renume prin intermediul creațiilor sale și nu încetează să viseze la ziua în care bărbatul mult râvnit îi va apărea în prag.

Ceea ce nu bănuiește Alice e faptul că dorința avea sa îi fie împlinită curând. Împreună cu prietenii săi, toți având înclinații artistice, merge la un bâlci în Brighton, unde o ghicitoare îi face o prezicere ce avea să îi schimbe viața radical.

Deși Alice nu e genul de persoană care să creadă în vrăji și farmece, nu își poate scoate din cap cuvintele femeii, așa că într-o zi decide să împărtășească această frământare vecinului său de palier, domnul Ethan Daldry, pe care nu demult îl considera absurd și iritant. Cei doi devin prieteni în scurt timp, iar Daldry intră rapid în joc; o convinge pe Alice să se reîntoarcă la bâlci pentru a afla adevăratul sens al cuvintelor ghicitoarei. Zis și făcut. În urma conversației avute cu femeia, cei doi decid să își unească forțele și pornesc pe urmele așa zisului bărbat misterios.

Pe parcursul acestei călătorii, Alice învață mai multe despre originile sale, despre familie și relații. Profeția se împlinește, secretele dispar, iar Alice obține ceea ce dorea cel mai mult: adevărul.

Ceea ce conferă farmec lecturii, se întruchipează în micile conflicte și amănunte presărate de-a lungul poveștii; tandrețea lui Anton, povestea de viață a lui Carol, vorbele contradictorii ale lui Ethan, ajutorul subit al familiei Can. Toate m-au făcut să citesc cu mai multă poftă, să ofer o mai mare atenție sub-contextului.

O mare parte din conflicte au fost destul de evidente, dar sfârșitul m-a luat într-adevăr pe nepregătite. Bărbatul care va conta cel mai mult pentru Alice a devenit mult mai mult decât și-ar fi închipuit, dintr-un anumit punct de vedere. Mi-a plăcut faptul că romanul a avut happy-end, că povestea și-a găsit finalitatea într-un mod ceva mai mundan spre deosebire de restul acțiunii.

Un alt aspect ce mi-a plăcut la această carte a fost veridicitatea evenimentelor prezentate. Au fost multe detalii istorice reale, autorul a păstrat cât mai mult din cadrul autentic al întâmplărilor și m-a făcut să mă simt mult mai legată de străzile Istanbulului, în mod special.

Pe lângă faptele istorice și aspectele geografice, am învățat multe lucruri despre lumea parfumeriei, despre ce înseamnă mai exact munca unui cercetător în domeniu, și asta a contat mult pentru mine. Ador cărțile care îmi aduc, pe lângă doza obișnuită de plăcere, și o cantitate considerabilă de informații.

Sub lumina unui geam de sticlă mult prea râvnit, pe muzica unor acorduri de pian venite dintr-o sursă necunoscută și purtați pe meleagurile amintirilor deasupra sobei încinse, creația lui Mark Lévy te va ține captiv până la ultima pagină.

Sunt foarte încântată de faptul că am avut ocazia să citesc acest roman deosebit, și îl recomand cu mare căldură amatorilor de acest gen. Pe viitor plănuiesc să mai parcurg și alte cărți scrise de Mark Lévy, în speranța că vor fi măcar pe jumătate la fel de încântătoare ca aceasta.





4 comments:

  1. Il Ador Pe Marc Levy, Cartea Asta Nu Am Apucat Sa O Citesc Dar Din Cele Ce Am Citit De La El Imi Place Cum Scrie, Ce Subiecte Abordeaza. Sper Sa Ajung Sa O Citesc Si Pe Asta. Cel Mai Mult De La El Mi-o Placut Sapte Zile Pana La Eternitate.

    ReplyDelete
  2. Foarte frumoasa recenzia ta ! Cartea pare foarte interesanta. Cred ca o s-o citesc si eu,mai ales ca imi plac cartile care se apropie foarte mult de realitate si care ofera multe informatii asupra temei abordate.

    ReplyDelete
  3. Foarte frumoasa recenzia ta ! Nu am citit nimic de Marc Levy , dar m-am gandit sa citesc Hotul de umbre , deoarece subiectul mi s-a parut destul de interesant

    ReplyDelete
  4. Am citit "Hotul de umbre" de Marc Levy si cartea mi-a placut enorm, in curand am de gand sa citesc aceasta carte.
    Imi pare chiar interesanta iar cum scrie autorul imi place deci cred ca in viitorul apropiat o sa am o lectura frumoasa.

    ReplyDelete

 
 
Blogger Templates