Lansarea oficiala a cartii va avea loc pe data de 24.04.2013 la ora 17.00
la Biblioteca Centrala Universitara „Carol I“ în prezenta autorului.
Larry L. Watts încearca sa restabileasca adevarul istoric si sa corecteze percepţiile comunitaţii occidentale în privinţa rolului jucat de Romania în plan internaţional în perioada Razboiului Rece.
În ultimul deceniu al Razboiului Rece, analizele americane susţineau ca regimul comunist din Romania n-ar mai fi „rebelul“ care fusese candva.
Caţiva analişti au insistat ca sfidarea afişata de Romania faţa de Moscova a fost doar o aparenţa; ca Romania nu a fost o „rebela“, ci mai degraba un „cal troian“ sovietic, iar aceasta servitute secreta faţa de Moscova ar reprezenta caracteristica definitorie a regimului de la Bucureşti.
Cei dintai vor fi cei din urma. Romania si sfarsitul Razboiului Rece cuprinde, în esenta, numeroase studii de caz. Unele examineaza principalele ţinte ale operaţiunilor clandestine şi de dezinformare ale sovieticilor şi procesul de sistematica atribuire eronata din cadrul alianţei. Altele se concentreaza asupra eforturilor romaneşti de a bloca utilizarea Pactului de la Varşovia ca pe un instrument de proiecţie a puterii sovietice, de folosire a medierii ca o modalitate de blocare a extinderii influenţei sovietice în diverse regiuni ale lumii şi de a urma politici de securitate şi dezarmare capabile sa limiteze exercitarea puterii militare sovietice.
Chestiunea arzatoare este aceasta: cum şi de ce au înţeles atat de greşit analiştii americani evoluţia situaţiei din Romania şi dinamica relaţiilor din interiorul Pactului?
În 1990 şi 1991, Larry L. Watts a fost şeful Biroului IREX din Bucureşti, între 1991–2004, consilier pe securitate naţionala și consilier al Ministerului Apararii Roman fiind, pana în 1997, senior consultant al Project on Ethnic Relation (PER) şi director al Biroului PER din Romania. De asemenea, Larry Watts a predat la Universitatea din Washington, Seattle. În momentul de fata, autorul sustine cursuri în cadrul Programului de Master în Studii de Securitate si Analiza informatiilor conduse în comun de catre Universitatea din Bucuresti si Serviciul Roman de Informatii (SRI).
De acelaşi autor:
Deşi România era bine-cunoscută pentru politica sa neconformistă din cadrul Blocului Sovietic, doar câţiva observatori din afară şi-au dat seama de gradul de animozitate pe care aceasta îl stârnea în cadrul URSS şi al altor aliaţi din cadrul Pactului de la Varşovia sau de cauzele punctuale ale acestei animozităţi. În anii 1980, mulţi analişti occidentali începuseră să pună la îndoială faptul că aparentele conflicte cu Moscova şi loialiştii sovietici erau reale. "Fereşte-mă, Doamne, de prieteni" examinează interesele strategice aflate în spatele relaţiilor antagoniste ale României cu "aliaţii" din Răsărit, motivaţiile incredibilei sfidări a ţării noastre la adresa Moscovei, metodele de "eliberare" militară şi de securitate din jugul sovietic, scopurile opoziţiei faţă de politicile de la Kremlin şi, mai ales, reacţia sovieticilor şi a loialiştilor din rândul membrilor Pactului de la Varşovia în cele mai înalte consilii ale acestora, aşa cum au fost acestea consemnate de lideri ai Partidului Comunist, de comandanţi militari şi de organe ale securităţii statului.
No comments:
Post a Comment