Social Icons

.

14 August 2014

Recenzie: Regatul Umbrelor de Leigh Bardugo

  


Nu se compară cu nimic din ce-am citit vreodată.
Veronica Roth, autoarea bestsellerului DIVERGENT

Magnific. Epopeic. Irezistibil. Magic.

Falia Umbrei, un ţinut învăluit în beznă, populat de monştri, distruge treptat Ravka, o naţiune altădată măreaţă.

Alina, o fată orfană, singuratică, descoperă că posedă o putere unică, ce o face să pătrundă în lumea elitei magice a regatului – Grisha. Ar putea ea să destrame vraja demonică a Faliei Umbrei, eliberându-şi ţara?
Întunecatul, o fiinţă cu o putere de seducţie teribilă, este conducătorul Grishei. Dacă îşi va împlini destinul, Alina va fi nevoită să descopere cum să se folosească de harul său şi cum să reziste atracţiei periculoase pe care o simte faţă de temutul stăpân.

Însă în timp ce-şi contemplă viitorul năucitor, Alina nu-l poate uita pe Mal, cel mai bun prieten al său din copilărie.

Bogată în descrieri, magie şi răsturnări de situaţie, această aventură memorabilă ne oferă o intrigă abil condusă, însoţită permanent de o reţea subterană dominată de iubire şi pericol. -- Publishers Weekly

Leigh Bardugo creează o poveste magică, având o scriitură luxuriantă, personaje pe care le îndrăgeşti pe loc şi o lume exotică, plină de viaţă. Cu siguranţă veţi vrea să citiţi continuarea aventurii. -- RT Book Reviews

Cartea poate fi comandată aici!

Gândurile mele (Simona):

    Atunci când ştii cu adevărat cine eşti lucrurile par simple, iar viaţa ta este mai uşoară, capătă un sens. Fiecare om are o menire, un dar, un talent, care este doar al lui şi care odată descoperit îi va oferi siguranţă. Siguranţa că aparţine unui loc, siguranţa că nimeni niciodată nu-i va putea lua puterea.
 
    În lumea Grisha rangurile sunt împărţite:

Corpolarki
(ORDINUL VIILOR ŞI MORŢILOR)

Sfâşie-Inimi
Vindecători

Etherealki
(ORDINUL INVOCATORILOR)

Furtunoşi
Inferni
Iscă-Valuri

Materialki
(ORDINUL FABRIKATORILOR)

Duraşti
Alkemi

    "-Păi la moşie lucra un iobag bătrân...
      -Continuă, m-a îndemnat el.
      -Şi mi-a spus că Întunecaţii se nasc fără suflet. Şi că numai cineva cu adevărat rău ar fi putut crea Falia Umbrei. [...]
       Întunecatul a oftat:
      -Nu cred că iobagul e singurul care crede asta."


    Dar cel cărora i-se supun toţi poartă un singur nume: ÎNTUNECATUL!


"Eram împresuraţi de un întuneric negru, imponderabil şi absolut. Eram în Falie"

    Acesta este al doilea om ca putere ierarhică în ţară, dar un lucru împiedică Ravka să aibă şanse de câştig în război, iar acel lucru este Falia Umbrelor (Nemarea). Ea a fost creată în urmă cu multe generaţii de Ereticul Negru din lăcomie şi dorinţă de putere cât mai multă. O singură greşală s-a produs. Sătenii aflaţi atunci pe pământul stârpit acum de Falie, s-au transformat în volcre. Creaturi îngrozitoare, care se hrănesc cu oameni. Forţaţi să treacă Falia pentru a lua hrană şi arme, oamenii din Ravka păşesc cu teamă în interiorul ei neştiind dacă vor mai ajunge vreodată la destinaţie. Mulţi dintre aceştia nu reuşesc, iar Ravka pierde multe persoane care ar putea ajuta în război.

"De multă vreme n-am mai avut parte de o scânteie de speranţă ca tine."

    La o anumită vârstă fiecare copil este testat pentru a vedea dacă este sau nu un Grisha. La momentul testării Alinei Starkov, puterea sa nu a ieşit la iveală, lumina care putea distruge Falia rămâne ascunsă. Vedeţi voi, alina este o Invocatoare a Soarelui care poate aduce fericire ravkanilor scăpându-i de volcre, ucigând întunericul Faliei.

    Ea nu află de propria sa putere decât ani mai târziu când cartografă fiind în armata regelui, trebuie să treacă Falia alături de ceilalţi cartografi şi iscoade. Printre aceste iscoade se află şi Mal prietenul ei cel mai bun alături de care a crescut la orfelinatul ducelui Keramsov.

    Odată intraţi în Falie volcrele atacă necruţătoare. Disperată să-şi salveze viaţa sa, dar şi pe cea a lui Mal, Alina se lasă pradă luminii, pe care a tăinuit-o timp de ani.

    "Eram un nimeni, o refugiată dintr-un sat fără nume, o fată costelivă şi neîndemânatică, bâjbâind singură prin întunericul din ce în ce mai dens. Dar când Întunecatul şi-a strâns degetele în jurul încheieturii mele, m-am simţit altfel, ca şi când aş fi fost mai mult de atât. Am închis ochii şi am încercat să mă concentrez, să-mi amintesc sentimentul de certitudine, să aduc la viaţă acea putere sigură şi perfectă. Dar nu s-a întâmplat nimic."

    Astfel ea salvează multe vieţi în acea zi, dar puterea ei trebuia folosită, aşa că Întunecatul o duce la Micul Palat şi o pune să-şi antreneze puterile la fel ca toţi ceilalţi Grisha.

    Atracţia dintre Alina şi Întunecatul este uşor de observat, dar chipul frumos trădează ani în care acesta a aşteptat să iasă la iveală o asemenea forţă, a aşteptat atâta timp după ea, după Invocatoarea Soarelui, iar acum că aceasta a ieşit din umbră, lucrurile încep să se schimbe. Acesta vrea să distrugă Falia alături de Alina, dar în lumea de la Curte nimic nu este ceea ce pare, iar fata nu ştie dacă poate avea cu adevărat prieteni acolo.

    O poveste emoţionantă despre prietenie, dragoste, minciună şi trădare. Dacă vreţi să vă pierdeţi într-o lume atent construită, într-un univers care te va captiva până la ultima pagină, atunci vă recomand să citiţi această carte.


"Lumina a dispărut, lăsându-mă în întuneric."

Nota mea 4,5/5No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates