Social Icons

.

25 August 2013

Recenzie: Martyn Pig de Kevin Brooks

Faceţi cunoştinţă cu Martyn Pig. Numele e rău, într-adevăr, dar viaţa-i e chiar mai rea... Viaţa lui Martyn e îngrozitoare, dar mereu a fost aşa. Mama l-a părăsit. Tatăl îl urăşte. Dar cel puţin lucrurile n-au cum să fie mai rele de-atât. Sau cel puţin aşa îşi imaginează el. Când tatăl lui moare într-un accident stupid,Martyn îşi dă seama că, pentru prima dată în viaţă, are de ales. Sigur, ar putea să anunţe ce s-a întâmplat şi să se mute la oribila mătuşă Jean. Sau ar putea să scape de cadavru şi să-şi vadă de viaţă. Aşa că Martyn pune la cale un plan perfect pentru a ascunde trupul tatălui său. La urma urmei, ce-ar putea să meargă prost?

Cartea poate fi comandată AICI!

Mulţumesc Librăriei RAO  pentru minunata oportunitate de a citi această carte deosebită!
93134-logo_rao


“It's strange, the lack of emotion, the absence of drama in reality. When things happen in real life, extraordinary things, there's no music, there's no dah-dah-daaahhs. There's no close-ups. No dramatic camera angles. Nothing happens. Nothing stops, the rest of the world goes on.”

     O carte fantastică plină de umor negru şi intrigi neaşteptate. Kevin Brooks ştie cum să te facă să nu mai laşi cartea din mână. Ştie să te ţină în suspans, să nu te lase să îţi dai seama de ce va urma, să te lase în pom şi pomul în aer.

totuşi plăcere.

     Martyn Pig exact Pig ştiu ce veţi crede cu toţi că numele chiar îl reprezintă pe Martyn, dar după mine numele îl reprezintă în totalitate pe tatăl lui. William Pig este un beţiv care se îmbată până cade lat, care dispare zile întregi de acasă dumnezeu ştie unde, care se poartă cu fiul său ca un gunoi.

     Numai tată nu poate fi numit acel om, dar ce să facem nu avem dreptul să ne alegem familia ci doar prietenii. Domnul Pig se poartă rareori frumos cu Martyn, de cele mai multe ori îl foloseşte ca să facă, curăţenie după el. De când mama lui a plecat pentru că pur şi simplu se săturase de o lipitoare inutilă, mătuşa Jean ( sora tatălui ) vrea să aibă grijă de Martyn. Nu vă închipuiţi că ea este mai bună decât fratele ei, nici pomeneală sunt la fel, doar că spre deosebire de tatăl băiatului ea nu este violentă.

     Ultima săptămână petrecută cu tatăl său se încheie brusc când acesta sare la Martyn, iar băiatul îl impinge vrând să se apere. Domnul Pig cade şi se loveşte de şemineu. Moare cât ai zice peşte. De ce nu a făcut ceva Martyn? De ce ar face? De ce şi-ar ajuta tatăl care nu a făcut decât să-l chinuie în toţi aceşti ani? Unii veţi spune că trebuia să facă ceva pentru că era tatăl lui şi poate că aveţi dreptate trebuia, dar nu a făcut-o. Pur şi simplu a stat şi s-a uitat la cadavrul tatălui său până când a realizat ce s-a întâmplat.

     Un sentiment ciudat ia naştere în sufletul băiatului şi anume libertatea. E liber! În sfârşit poate să se uite la ce seriale vrea fără să fie înterrupt de cineva. Poate să facă ce mâncare îi pofteşte inima. Să facă, curăţenie doar după el. Multe lucruri la care nu s-ar fi gândit până acum încep să-i pară posibile. O singură problemă. Cadavrul Domnului Pig zace în sufragerie!

    Nu putea scăpa singur de el avea nevoie de ajutor. Alex, fata de care el  este îndrăgostit îl ajută cât de mult poate. Devine părtaşă la toată nebunia, doar din prietenie, pură prietenie. Ce prostie? Cum poate cineva să te ajute necondiţionat mă întreb? Poate cine ştie cei doi chiar au o prietenie adevărată ceea ce m-ar bucura.

     După ce scapă de cadavru cei doi se gândesc cum să cheltuiască cele 30,000 de lire sterline lăsate prin testament tatălui său. Din păcate prietenul lui Alex, un biker arogant numit Dean îi pune un microfon fetei şi aşa află de toată tărăşenia. În schimbul înregistrării, acesta vrea banii.

“Things don't just happen, they have reasons. And the reasons have reasons. And the reasons for the reasons have reasons. And then the things that happen make other things happen, so they become reasons themselves. Nothing moves forward in a straight line, nothing is straightforward.”

     De acolo nu are rost să vă mai povestesc lucrurile o iau şi mai razna decât o luaseră iniţial. Tote intrigile atât de bine ţesute duc într-un singur punct care o să vă lase cu gura căscată. Finalul este extraordinar, chiar nu m-am aşteptat la un asemenea deznodământ!

     Kevin Brooks se pare că a devenit unul dintre autorii mei preferaţi şi cu siguranţă voi mai citi cărţi scrise de el. Ştiu că le voi adora la fel de mult cum am adorat-o şi pe acesta.

     Sper că v-am făcut curioşi şi sper să o citiţi pentru că merită!

Nota mea 5/5:

feather-detail-horz

No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates