Social Icons

.

25 April 2019

Recenzie: Înțelepciunea psihopaților de Kevin Dutton



"Pentru un psihopat, nu există nori, ci doar soare."


Mulțumesc Editura Globo pentru șansa de a citi această carte, ea poate fi comandată aici!





"Psihopații sunt neînfricați, încrezători, carismatici, nemiloși și foarte concentrați; și, în ciuda convingerii majorității, nu sunt în mod necesar violenți. Dacă vi se pare că spusele noastre sună bine, nu vă înșelați deloc. După cum am văzut, totul depinde de ceea ce se ascunde în străfundurile sertarelor personalității fiecăruia. În niciun caz nu putem spune că problema este clară, adică ești sau nu psihopat."



Gândurile mele (Simona): A fost o lectură rapidă, interesantă, bine documentată, dar mai ales cu un punct de vedere unic asupra psihopaților. Kevin Dutton aduce în discuție evidențe clare prin care dovedește că anumite trăsături ale personalității unui psihopat precum lipsa de empatie, calmul în situații limită și gândirea metodică sunt necesare în domenii precum neurologia sau dezamorsarea bombelor.

    Două figuri populare în lumea criminalilor ne deschid ușa spre descoperirea celor mai întunecate cotloane ale acestor minți fascinante.


"Cam asta e treaba cu psihopații. La suprafață par atît de normali, dar dacă răzuiești puțin suprafața și arunci o privire în spațiul auxiliar de sub casă (ca în cazul nostru), cine știe ce mai găsești."

"Perfect normal la exterior (Gacy era un personaj marcant al comunităţii sale sale locale, fiind chiar fotografiat alături de Prima Doamnă, Rosalynn Carter, cu ocazia unui eveniment), el şi-a camuflat scorpionul lăuntric într-o mantie dezarmantă de şarm."



John Wayne Gacy


John Wayne Gacy Jr. (n. 17 martie 1942 - d. 10 mai 1994), cunoscut și sub numele de The Killer Clown (în traducere Clovnul Ucigaș) a fost un criminal în serie american. A fost condamnat și executat pentru violul și uciderea a 33 de băieți și adolescenți, între anii 1972 și 1978. Din cele 33 de victime, 29 au fost îngropate sub podeaua casei sale, în timp ce celelalte victime au fost găsite în râuri din apropiere. A fost numit "Killer Clown" pentru că distra copii la petreceri sub numele de "Pogo the Clown". A fost in cele din urmă condamnat la moarte. La data de 10 mai 1994, a fost executat prin injecție letală. 

https://ro.wikipedia.org/wiki/John_Wayne_Gacy

"Bundy este un caz interesant, îi spun lui Rossi. Un exponent sinistru al puterilor ascunse ale psihopaților, o promisiune sumbră a faptului că, dacă te uiți mai insistent în spațiul acela de sub casă, s-ar putea să găsești mult mai mult decât câteva secrete întunecate."

Ted Bundy


Theodore Robert Bundy (born Theodore Robert Cowell; November 24, 1946 – January 24, 1989) a fost un criminal in serie American talhar, violator, necrofil, care a atacat si ucis numeroase femei si fete in anii 1970. Dupa o decada in care a negat tot, in cele din urma a marturisit 30 dintre crimele comise in 7 state amricane intre 1974 si 1978. Adevaratul numar de victime este necunoscut si este posibil sa fi fost mult mai mare.  

https://en.wikipedia.org/wiki/Ted_Bundy



"[...] teoria mea despre psihopaţi: unul dintre motivele pentru care suntem atât de fascinaţi de ei este acela că suntem seduşi de iluzii, de lucruri care la suprafaţă par a fi normale, dar la o examinare mai atentă, se dovedesc a fi exact pe dos."

     Autorul a structurat cartea pe interviuri ținute chiar de el unor psihopați, studii prin care aceștia pot fi recunoscuți în grupuri mai mari de indivizi, dar și cum aceștia pot fi priviți din altă lumină nu doar cea a unor criminali josnici. De asemenea, autorul aduce în discuție scăderea lipsei de empatie, care în ziua de azi a scăzut drastic la un procent de 40%. Personal mereu am fost atrasă de necunoscutul minții acestor oameni. Ce au ei special, ce îi determină să recurgă la aceste gesturi extreme. Cartea răspunde la foarte multe întrebări și curiozități pe care le avem cu privire la psihopați. Singura mea nemulțumire este că a trebuit să fac pauze mai mari, ca să nu se termine atât de repede! Vă recomand din suflet cartea dacă vreți o lectură rapidă și interesantă, dar și un punct de vedere diferit asupra acestei patologii psihiatrice.


"În timpul cercetărilor mele, am întâlnit mulţi psihopaţi din diverse medii, nu numai din familia mea. Cu siguranţă că, în spatele uşilor închise, am întâlnit şi destui de-alde Hannibal Lecter şi Ted Bundy: indivizi fără remuşcări, lipsiţi de scrupule, care s-ar putea aşeza fără invitaţie specială la orice masă a psihopaţilor, prin simpla lor apariţie. Am întâlnit, totuşi, şi psihopaţi  care, departe de a devora societatea din interior, o deservesc printr-o atitudine echilibrată şi decizii ferme, alegând să o protejeze şi să o îmbogăţească prin prezenţa şi experienţa lor: chirurgi, soldaţi, spioni, antreprenori-îndrăznesc să spun, chiar şi avocaţi."

No comments:

Post a Comment

 
 
Blogger Templates