Social Icons

.

30 September 2013

Recenzie: Cincizeci de umbre descătuşate de E.L.James



Anastasia Steele si Christian Grey au acum totul: dragoste, pasiune, intimitate, bogatie si o multime de posibilitati privind viitorul lor. Insa Ana stie ca nu va fi usor sa traiasca alaturi de Fifty Shades. A fi impreuna este o provocare plina de neprevazut. Intr-un fel sau altul, Ana trebuie sa invete sa impartaseasca stilul de viata opulent al lui Christian fara sa-si sacrifice propria identitate. La randul sau, Christian trebuie sa-si infranga dorinta nestapanita de control in timp ce se lupta cu demonii din trecutul sau chinuitor. Tocmai cand se pare ca forta iubirii lor va eclipsa orice obstacol, soarta conspira pentru a face ca temerile cele mai adanci ale Anei sa devina realitate... 

Cincizeci de umbre descatusate este al treilea volum al unei trilogii care a marcat o noua era in industria cartii: dupa ce a devenit un hit mondial ca e-book, trilogia a fost publicata in format de carte tiparita, inregistrand vanzari de 60 de milioane de exemplare in sase luni. Cele trei romane au fost traduse in peste 51 de limbi, iar aparitia lor a fost salutata de celebrele publicatii New York Times si Wall Street Journal.

Gândurile mele (Simona):

“I want your world to begin and end with me.”

    În sfârşit s-a terminat. Nu ştiu dacă ar trebui să fiu bucuroasă că am scăpat de Domnul Grey, sau tristă pentru că nu mai are cine să mă amuze şi să mă scoată din sărite.

    Trilogia aceasta a fost criticată foarte dur, dar în acelaşi timp a fost şi apreciată. Eu sunt una dintre persoanele care a apreciat această serie. De ce? Foarte simplu. De ce nu până la urmă?

“It's much easier to wear your pain on the outside...”

     E o lectură foarte uşoară care pe mine m-a făcut să uit de toată debandada de la şcoală de toate ţipetele colegilor mei imaturi şi să mă detaşez pur şi simplu. Nu e o carte de nota 10! Din punct de vedere literar sunt de acord cu toate criticile care i-se aduc din partea oamenilor avizaţi (critici literari). Asta nu înseamnă că celelalte persoane care citesc seria nu pot critica munca autoarei. Sunt de acord cu critica se spune că ea este constructivă, dar să păstrăm o limită a bunului simţ şi să nu aruncăm cu noroi în munca Doamnei James.

     Eu totuşi nu înţeleg un lucru. Cine e în măsură să critice munca acestei femei, în afară de critici de specialitate şi persoane care au citit întreaga serie? Până la urmă ea a făcut o trilogie de senzaţie care a adus-o pe autoare în lumina reflectoarelor. Controversată sau nu până la urmă fiecare avem o doză de nebunie în noi. 
Fiecare dintre noi visăm la acea persoană specială căreia să-i oferim totul. Scene dure şi scârboase de sex apar din plin, dar dacă poţi trece peste ele şi poţi privi în ansamblu atunci vei vedea o simplă poveste de dragoste.

“He makes me graceful, that's his skill. He makes me sexy, because that's what he is. He makes me feel loved, because in spite of his fifty shades, he has a wealth of love to give.”

     Anastasia şi Christian au evoluat foarte mult de la prima carte. El băieţelul abuzat, care nu se lăsa atins de nimeni a reuşit să-şi lase iubita să-l atingă. Ea fata prostuţă, dar totuşi ambiţioasă şi puternică a reuşit să nu se lase intimidată de acest bărbat incredibil de frumos şi bogat.

     Asta e povestea. Fifty Shades este mult mai mult decât o lectură plină de scene de sex desprinse din filme porno. Este povestea de iubire a unor persoane care au avut parte de foarte multe greutăţi şi obstacole. Este povestea unui cuplu imperfect într-o lume perfectă. Cine nu poate să vadă lucrurile şi din acest punct de vedere înseamnă că are o problemă de percepţie.

    Să revenim la părerea mea despre ultimul volum al trilogiei. Sunt pur şi simplu şocată, fericită, supărată şi calmă. Toate în acelaşi timp.

     S-au întâmplat lucruri neaşteptate, răsturnări de situaţie neprevăzute şi poate mici exagerări care m-au scos din sărite pe ici pe colo. În rest a fost o carte pe care am savurat-o pe deplin.

“Oh Christian... my possessive, jealous, control freak Christian.”

     Domnul Grey se schimbă foarte mult, atât de mult încât la un moment dat nici nu-l mai recunosc, ceea ce e un lucru bun. Aşteptam schimbarea lui în bine, aşteptam să-şi uite trecutul şi să-şi ierte mama. Chiar aşteptam asta şi chiar aşa s-au şi petrecut lucrurile.

“My world was ordered, calm, and controlled, then you came into my life with your smart mouth, your innocence, your beauty, and your quiet temerity ...and everything before you was just dull, empty, mediocre ...it was nothing.”

     Anastasia de data asta a reuşit să mă lase fără cuvinte. Nesăbuinţa şi nebunia ei m-au şocat pur şi simplu, atât pe mine cât şi pe Domnul Grey. Staţi liniştiţi, Doamna Grey nu a scăpat nepedepsită:)).

“Are you still mad at me?"
"Yes."
"I'll go back to sleep, then."
"Good.”
     Flirturile şi tachinările marca familia Grey au făcut romanul să fie mai interesant şi mai haios. Certurile şi împăcările au fost la ordinea zilei, ca în orice căsnicie care se află la început de drum.

“I always want more, with you.”

     Toate lucrurile s-au petrecut aşa cum îmi doream. Poate că aş fi vrut mai multe detalii despre anumite personaje, dar am fost mulţumită cu informaţiile primite.
Îmi pare rău că s-a terminat, dar ca fiecare lucru bun durează al naibii de puţin.

“I solemnly vow that I will safeguard and hold dear and deep in my heart our union and you. I promise to love you faithfully, forsaking all others, through the good times and the bad, in sickness and in health, regardless of where life takes us. I will protect you, trust you, and respect you. I will share in your joys and sorrows and comfort you in times of need. I promise to cherish you and uphold your hopes and dreams and keep you safe at my side. All that is mine is now yours. I give you my hand, my heart, and my love from this moment on for as long as we both shall live.

- Christian's vows to Ana”

Nota mea 5/5:





9 comments:

  1. si mie mi-a placut trilogia!

    ReplyDelete
  2. Ma bucur ca impartasim aceeasi parere Catalina:). Pe mine chiar m-au ajutat sa ma detasez si sa zambesc fara motiv:)).

    ReplyDelete
  3. Atractia si Revelatia ai citit? Intentionez sa le cumpar si sa vad daca sunt la fel de bune ca trilogia Cincizeci de umbre

    ReplyDelete
  4. Le-am citit eu pe amandoua!

    Recenzia la Atractia o gasesti AICI

    Revelatia o sa aibe recenzie in curand :">

    Dupa ce termin si eu The Gathering o sa citesc si ultimul volum din trilogie!

    Eu zic ca o sa iti placa mult Atractia! :3

    Anunta-ne cum ti s-a parut!

    ReplyDelete
  5. Catalina, din pacate nu am avut ocazia, dar Theo a fost foarte entuziasmata cu privire la serie si chiar o sa le citesc atunci cand voi avea ocazia:). Daca le vei citi chiar te rog sa ne spui parerea ta in legatura cu trilogia:).

    ReplyDelete
  6. Sigur ca da! Daca le cumpar si le citesc va spun cum mi s-a parut. Theo, e bine daca te pricepi sa citestiin eng mie nu imi ramane decat sa ma rezum la primele doua vol docamdata

    ReplyDelete
  7. Catalina, eu clar iti recomand seria! Merita!

    cat despre cititul in engleză, nu e bai! Da, citeşti mai repede o carte, dar o citeşti pentru că ţi-o cumperi pentru e-reader sau laptop. Mai sănătos să citeşti cu cartea în braţe cum zice mama!

    Pupici

    ReplyDelete
  8. Eu trebuie sa le citesc pe ebook acum, pentru ca nu prea am cum sa car cartile dupa mine dintr-o tara in alta...noroc ca exista pe internet :)

    ReplyDelete

 
 
Blogger Templates