Social Icons

.

30 September 2013

Recenzie: Cincizeci de umbre descătuşate de E.L.James



Anastasia Steele si Christian Grey au acum totul: dragoste, pasiune, intimitate, bogatie si o multime de posibilitati privind viitorul lor. Insa Ana stie ca nu va fi usor sa traiasca alaturi de Fifty Shades. A fi impreuna este o provocare plina de neprevazut. Intr-un fel sau altul, Ana trebuie sa invete sa impartaseasca stilul de viata opulent al lui Christian fara sa-si sacrifice propria identitate. La randul sau, Christian trebuie sa-si infranga dorinta nestapanita de control in timp ce se lupta cu demonii din trecutul sau chinuitor. Tocmai cand se pare ca forta iubirii lor va eclipsa orice obstacol, soarta conspira pentru a face ca temerile cele mai adanci ale Anei sa devina realitate... 

Cincizeci de umbre descatusate este al treilea volum al unei trilogii care a marcat o noua era in industria cartii: dupa ce a devenit un hit mondial ca e-book, trilogia a fost publicata in format de carte tiparita, inregistrand vanzari de 60 de milioane de exemplare in sase luni. Cele trei romane au fost traduse in peste 51 de limbi, iar aparitia lor a fost salutata de celebrele publicatii New York Times si Wall Street Journal.

Gândurile mele (Simona):

“I want your world to begin and end with me.”

    În sfârşit s-a terminat. Nu ştiu dacă ar trebui să fiu bucuroasă că am scăpat de Domnul Grey, sau tristă pentru că nu mai are cine să mă amuze şi să mă scoată din sărite.

    Trilogia aceasta a fost criticată foarte dur, dar în acelaşi timp a fost şi apreciată. Eu sunt una dintre persoanele care a apreciat această serie. De ce? Foarte simplu. De ce nu până la urmă?

“It's much easier to wear your pain on the outside...”

     E o lectură foarte uşoară care pe mine m-a făcut să uit de toată debandada de la şcoală de toate ţipetele colegilor mei imaturi şi să mă detaşez pur şi simplu. Nu e o carte de nota 10! Din punct de vedere literar sunt de acord cu toate criticile care i-se aduc din partea oamenilor avizaţi (critici literari). Asta nu înseamnă că celelalte persoane care citesc seria nu pot critica munca autoarei. Sunt de acord cu critica se spune că ea este constructivă, dar să păstrăm o limită a bunului simţ şi să nu aruncăm cu noroi în munca Doamnei James.

     Eu totuşi nu înţeleg un lucru. Cine e în măsură să critice munca acestei femei, în afară de critici de specialitate şi persoane care au citit întreaga serie? Până la urmă ea a făcut o trilogie de senzaţie care a adus-o pe autoare în lumina reflectoarelor. Controversată sau nu până la urmă fiecare avem o doză de nebunie în noi. 
Fiecare dintre noi visăm la acea persoană specială căreia să-i oferim totul. Scene dure şi scârboase de sex apar din plin, dar dacă poţi trece peste ele şi poţi privi în ansamblu atunci vei vedea o simplă poveste de dragoste.

“He makes me graceful, that's his skill. He makes me sexy, because that's what he is. He makes me feel loved, because in spite of his fifty shades, he has a wealth of love to give.”

     Anastasia şi Christian au evoluat foarte mult de la prima carte. El băieţelul abuzat, care nu se lăsa atins de nimeni a reuşit să-şi lase iubita să-l atingă. Ea fata prostuţă, dar totuşi ambiţioasă şi puternică a reuşit să nu se lase intimidată de acest bărbat incredibil de frumos şi bogat.

     Asta e povestea. Fifty Shades este mult mai mult decât o lectură plină de scene de sex desprinse din filme porno. Este povestea de iubire a unor persoane care au avut parte de foarte multe greutăţi şi obstacole. Este povestea unui cuplu imperfect într-o lume perfectă. Cine nu poate să vadă lucrurile şi din acest punct de vedere înseamnă că are o problemă de percepţie.

    Să revenim la părerea mea despre ultimul volum al trilogiei. Sunt pur şi simplu şocată, fericită, supărată şi calmă. Toate în acelaşi timp.

     S-au întâmplat lucruri neaşteptate, răsturnări de situaţie neprevăzute şi poate mici exagerări care m-au scos din sărite pe ici pe colo. În rest a fost o carte pe care am savurat-o pe deplin.

“Oh Christian... my possessive, jealous, control freak Christian.”

     Domnul Grey se schimbă foarte mult, atât de mult încât la un moment dat nici nu-l mai recunosc, ceea ce e un lucru bun. Aşteptam schimbarea lui în bine, aşteptam să-şi uite trecutul şi să-şi ierte mama. Chiar aşteptam asta şi chiar aşa s-au şi petrecut lucrurile.

“My world was ordered, calm, and controlled, then you came into my life with your smart mouth, your innocence, your beauty, and your quiet temerity ...and everything before you was just dull, empty, mediocre ...it was nothing.”

     Anastasia de data asta a reuşit să mă lase fără cuvinte. Nesăbuinţa şi nebunia ei m-au şocat pur şi simplu, atât pe mine cât şi pe Domnul Grey. Staţi liniştiţi, Doamna Grey nu a scăpat nepedepsită:)).

“Are you still mad at me?"
"Yes."
"I'll go back to sleep, then."
"Good.”
     Flirturile şi tachinările marca familia Grey au făcut romanul să fie mai interesant şi mai haios. Certurile şi împăcările au fost la ordinea zilei, ca în orice căsnicie care se află la început de drum.

“I always want more, with you.”

     Toate lucrurile s-au petrecut aşa cum îmi doream. Poate că aş fi vrut mai multe detalii despre anumite personaje, dar am fost mulţumită cu informaţiile primite.
Îmi pare rău că s-a terminat, dar ca fiecare lucru bun durează al naibii de puţin.

“I solemnly vow that I will safeguard and hold dear and deep in my heart our union and you. I promise to love you faithfully, forsaking all others, through the good times and the bad, in sickness and in health, regardless of where life takes us. I will protect you, trust you, and respect you. I will share in your joys and sorrows and comfort you in times of need. I promise to cherish you and uphold your hopes and dreams and keep you safe at my side. All that is mine is now yours. I give you my hand, my heart, and my love from this moment on for as long as we both shall live.

- Christian's vows to Ana”

Nota mea 5/5:





25 September 2013

Samantha Shannon vine în România!




Samantha Shannon, supranumită "noua J.K. Rowling",
așteptată în România vineri, 27 septembrie



     Vineri, 27 septembrie, la invitația Curtea Veche Publishing, cititorii din România o vor putea întâlni în București pe Samantha Shannon, autoarea volumului "The Bone Season", romanul fantasy care a uimit întreaga lume, fiind considerat fenomenul anului 2013.  Samantha Shannon, numită de Forbes "noua J. K. Rowling", a reușit la doar 21 ani să aibă unul dintre cele mai spectaculoase debuturi editoriale.  În mai puțin de o lună de la apariție, volumul "The Bone Season" a fost tradus în peste 21 de țări, iar studiuorile The Imaginarium (Andy Serkis, Lord of The Rings” și Jonathan Cavendish, „Jurnalul lui Bridget Jones”) pregătesc deja ecranizarea cărții.

     Aceasta este o vizită fără precendent, fiind pentru prima dată când o autoare de acest calibru din segmentul fantasy/young adults vizitează România. Curtea Veche Publishing invită cititorii să se întâlnească cu Samantha Shannon vineri, 27 septembrie, la ora 18.30, în Cafeneaua Verona (Librăria Cărtureşti Verona, Str. Arthur Verona nr. 13-15). Cu această ocazie, cititorii vor putea face cunoștință cu o scriitoare surprinzător de tânără, cu o imensă energie şi o imaginaţie debordantă, care a creat, prin acest debut literar, o realitate nouă şi îndrăzneaţă.


      “The Bone Season” este în top 10 New York Times Bestsellers. A fost deja prezentată și discutată în presa internațională, de la The New York Times, la The Guardian, The Telegraph și BBC. Mai mult, “The Bone Season” a fost aleasă ca prima carte prezentată la “TODAY Book Club”, noul club de carte din cadrul emisiunii “TODAY”. În ziua lansării, în Londra, autoarea a semnant peste 1000 de autografe. Cartea are și un booktrailer profesionist, la a cărui realizare au contribuit toate editurile care publică “The Bone Season” la nivel internațional, și care introduce cititorii în atmosfera misterioasă a cărții și în lumea plină de spirite în care se luptă pentru supraviețuire protagonista cărții.

      “The Bone Season” (Curtea Veche Publishing) este povestea eroinei Paige Mahoney în vârstă de 19 ani, care lucrează în lumea interlopă din Scion, Londra. Jobul ei: să scotocească după informaţii, pătrunzând în minţile celorlalţi. Asta, pentru că Paige este Călătoare onirică, o specie rară de clarvăzătoare. În lumea ei, comite înaltă trădare numai prin simplul fapt că respiră. Într-o zi ploioasă, viaţa ei se schimbă pentru totdeauna. Paige este prinsă și trimisă trimisă în Sheol, fostul oraş Oxford — ţinut secret vreme de 200 de ani şi controlat acum de puternica rasă a Refaiţilor, venită dintr-o altă lume.

     Samantha Shannon s-a născut la Londra, în 1991. A început să scrie la vârsta de 15 ani. Între 2010 şi 2013 a studiat limba şi literatura engleză la St Anne’s College, Oxford. A fost descoperită de faimosul agent literar David Godwin și, în 2012, a semnat un contract cu editura Bloomsbury Publishing (pentru o sumă compusă din șase cifre), pentru primele trei cărți dintr-o serie de șapte, începând cu “The Bone Season”. În același an, Women of the Future Awards a nominalizat-o la The Young Star Award. Samantha Shannon se va afla în România în cadrul unui turneu european de promovare, care include destinații precum Olanda, Suedia, Norvegia.



     “Îmi place să-mi închipui că la început eram mai mulţi. Nu prea mulţi, bănuiesc, dar oricum mai mulţi decât acum. Noi suntem minoritatea, cei respinşi din lume. Nu din cauza fanteziei, deşi chiar şi aceasta e pe lista neagră. Arătăm ca oamenii obişnuiţi şi, câteodată, ne şi purtăm ca ei. Din multe puncte de vedere, chiar suntem ca ei. Suntem peste tot, pe oricare stradă. Trăim o viaţă pe care ai putea-o considera normală, dacă nu ai cerceta prea adânc. Nu toţi ştim ce suntem. Unii dintre noi mor fără să afle vreodată. Unii dintre noi ştiu, şi nu sunt prinşi niciodată. Dar existăm.

Crede-mă.”

23 September 2013

Popular book sequels september 2013


Smoke (Burned #2)


Pattyn Von Stratten’s father is dead, and Pattyn is on the run. After far too many years of abuse at the hands of her father, and after the tragic loss of her beloved Ethan and their unborn child, Pattyn is desperate for peace. Only her sister Jackie knows what happened that night, but she is stuck at home with their mother, who clings to normalcy by allowing the truth to be covered up by their domineering community leaders. Her father might be finally gone, but without Pattyn, Jackie is desperately isolated. Alone and in disguise, Pattyn starts a new life, but is it even possible to rebuild a life when everything you’ve known has burned to ash and lies seem far safer than the truth?




Once We Were (The Hybrid Chronicles #2)

"I'm lucky just to be alive."

Eva was never supposed to have survived this long. As the recessive soul, she should have faded away years ago. Instead, she lingers in the body she shares with her sister soul, Addie. When the government discovered the truth, they tried to “cure” the girls, but Eva and Addie escaped before the doctors could strip Eva’s soul away.

Now fugitives, Eva and Addie find shelter with a group of hybrids who run an underground resistance. Surrounded by others like them, the girls learn how to temporarily disappear to give each soul some much-needed privacy. Eva is thrilled at the chance to be alone with Ryan, the boy she’s falling for, but troubled by the growing chasm between her and Addie. Despite clashes over their shared body, both girls are eager to join the rebellion.

Yet as they are drawn deeper into the escalating violence, they start to wonder: How far are they willing to go to fight for hybrid freedom? Faced with uncertainty and incredible danger, their answers may tear them apart forever.




Through the Zombie Glass (White Rabbit Chronicles #2) by Gena Showalter


Inspired by the childhood classic Alice in Wonderland, this harrowing and romantic story features teen zombie slayer Alice Bell who has lost so much—family, friends, her home. After a strange new zombie attack, Alice fears she may be losing her mind as well. A terrible darkness blooms inside her, urging her to do wicked things. The whispers of the dead assault her ears and mirrors seem to come frighteningly to life. She’s never needed her team of zombie slayers more—including her boyfriend, Cole—than she does now. But as Cole strangely withdraws and the zombies gain new strength, Ali knows one false step may doom them all.

22 September 2013

September new releases

A New Adult Dark Contemporary Romance, not suitable for people sensitive to grief, slavery, and nonconsensual sex. A story about finding love in the strangest of places, a will of iron that grows from necessity, and forgiveness that may not be enough.

“My life was complete. Happy, content, everything neat and perfect.
Then it all changed.
I was sold.”
Tess Snow has everything she ever wanted: one more semester before a career in property development, a loving boyfriend, and a future dazzling bright with possibility.
For their two year anniversary, Brax surprises Tess with a romantic trip to Mexico. Sandy beaches, delicious cocktails, and soul-connecting sex set the mood for a wonderful holiday. With a full heart, and looking forward to a passion filled week, Tess is on top of the world.

But lusty paradise is shattered.
Kidnapped. Drugged. Stolen. Tess is forced into a world full of darkness and terror.
Captive and alone with no savior, no lover, no faith, no future, Tess evolves from terrified girl to fierce fighter. But no matter her strength, it can’t save her from the horror of being sold.

Can Brax find Tess before she’s broken and ruined, or will Tess’s new owner change her life forever?


Olivia Stevens is a young, troubled girl from London, England, just about to leave sixth form, into a world full of love, lust, heartbreak and betrayal.

Olivia has had a crush on her teacher, Mr Matthews, for the last six years but what happens when those feelings are reciprocated? And what happens when someone with a grudge against her gets in between her and her dream man?

Forced to face fears from her childhood, Olivia’s life isn’t what she thought it was destined to be, the people in her life aren’t who she thought they were.

**********
Contains language and scenarios which some readers may find offensive and/or disturbing. Contains scenes of a sexual nature. Recommended to 18+ readers.










Freckled cheeks, sunburns, a river bankyoung, wild, and brave. Sophie Kaden falls in love with the smartmouthed boy she can't seem to forget. She's looking to fit in for the summer; he's just hopeless. She's afraid to let go; he won't let her.












Savannah Marshall is a gifted flutist and daughter of musical royalty when she enrolls in the elite New England Conservatory of Music. Brilliant, eclectic and passionate, she lives music, but struggles with her plans for the future.

Gregory Fitzgerald is one of the most renowned cellists of his generation. A member of the Boston Symphony Orchestra and professor at the Conservatory, he is laser focused on his career to the exclusion of friends, family and especially romance.

When Gregory and Savannah’s paths cross in the classroom, it threatens to challenge more than their wildly differing beliefs on music. Friendships, ethics, and careers are put on the line as Gregory and Savannah play a symphony of passion and heartbreak.

In the final movement, Gregory and Savannah are handed their greatest challenge, as the loss of absolutely everything they’ve held as truths hangs in the balance.

Unchained (Nephilim Rising #1) by Jennifer L. Armentrout


Between the pissed off creatures that want demon-hunter Lily Marks dead and the fallen angel who just...wants her, Lily is about ready to trade in forever for a comfy job in a cubicle farm.

The fact that she and Julian are civil to one another is enough to have her thrown out of the Sanctuary, but she can't shake her not-so-angelic stalker or how he brings her dangerously close to ecstasy.

Her forbidden relationship with Julian provides the perfect fuel for suspicion when a traitor is discovered to be working within the Sanctuary. Lily quickly finds herself hunted by well, everyone.

Her only hope is to discover the real traitor before she loses everything--and she'll need Julian's help. That is, if Julian is really there to help her...and not destroy her.

Yeah, being a Nephilim isn't everything it's cracked up to be.

Frozen (Heart of Dread #1) by Melissa de la Cruz and Michael Johnston


From New York Times bestselling author Melissa de la Cruz and Michael Johnston comes this remarkable first book in a spellbinding new series about the dawn of a new kind of magic.

Welcome to New Vegas, a city once covered in bling, now blanketed in ice. Like much of the destroyed planet, the place knows only one temperature—freezing. But some things never change. The diamond in the ice desert is still a 24-hour hedonistic playground and nothing keeps the crowds away from the casino floors, never mind the rumors about sinister sorcery in its shadows.

At the heart of this city is Natasha Kestal, a young blackjack dealer looking for a way out. Like many, she's heard of a mythical land simply called “the Blue.” They say it’s a paradise, where the sun still shines and the waters are turquoise. More importantly, it’s a place where Nat won’t be persecuted, even if her darkest secret comes to light.

But passage to the Blue is treacherous, if not impossible, and her only shot is to bet on a ragtag crew of mercenaries led by a cocky runner named Ryan Wesson to take her there. Danger and deceit await on every corner, even as Nat and Wes find themselves inexorably drawn to each other. But can true love survive the lies? Fiery hearts collide in this fantastic tale of the evil men do and the awesome power within us all.

11 September 2013

În pregătire la RAO!


Henrik HP Petterson, un tânar fara niciun scop în viata, gaseste un
telefon mobil în compartimentul unui tren catre Stockholm. Prin
intermediul acestuia este invitat sa participe la un joc: fara a-si da
seama, îsi ia angajamentul unor misiuni riscante, cu mize mari, care îi
transforma viata monotona într-o cursa periculoasă. HP iubeste acel fior
inexplicabil si premiile care i se ofera, dar nu este oare ceva sinistru
în legatura cu acest concurs aparent inofensiv?

Într-un plan paralel, ambitiosul detectiv Rebecca Normen urca o treapta
în cadrul carierei sale din Serviciile Secrete Suedeze, dar este sâcâita
în permanenta de biletele gasite în dulapul personal. Cel care i le
trimite stie mult prea multe despre trecutul ei. Lumea lui HP se
intersecteaza în mod inevitabil cu cea a Rebeccai. Dar daca realitatea
este doar un joc, atunci ce este real?

08 September 2013

Recenzie: Procesul de Franz Kafka








În ziua arestării sale, K. deschide uşa camerei lui pentru a afla ce se întâmplă cu micul dejun şi declanşează astfel un val de întâmplări care se sprijină, de-a lungul întregului roman, pe metafora uşii. Acuzat de o greşeală pe care nu o cunoaşte, de nişte judecători cu care nu se întâlneşte niciodată, conform unor legi despre care nimeni nu ştie nimic, el va deschide nenumărate uşi în încercarea de a lămuri această situaţie. "Procesul", piesă de referinţă în opera acestui geniu al absurdului care a fost Kafka, renunţă la elementul supranatural pentru a reda cu deplină luciditate angoasa obsesiei umane.

Cartea poate fi comandată AICI!

Mulţumesc  Librăriei RAO  pentru minunata oportunitate de a citi această carte deosebită!

96c90-logo_rao




“From a certain point onward there is no longer any turning back. That is the point that must be reached.”

     Vreau să spun că sunt plăcut surprinsă să aflu că Franz Kafka a reuşit să mă lase fără cuvinte. Chiar nu mă aşteptam să treacă în topul autorilor mei preferaţi, dar se pare că a reuşit să ajungă acolo.

     “Procesul” nu este o carte pe care să o înţelegi sau care să-ţi placă. Nici vorbă! Este o carte filozofică, realistă şi absurdă care are ca punct de plecare o simplă uşă. Exact o simplă uşă.

“Someone must have slandered Josef K., for one morning, without having done anything truly wrong, he was arrested.”

     Dacă Josef K. nu ar fi deschis uşa în acea dimineaţă, el probabil că nu ar fi fost prins în această nebunie psihologică, care avea să-l consume în cele din urmă. Poate că nu ar fi fost necesare toate lucrurile pe care le-a săvârşit dacă uşa aceea ar fi stat închisă sau dacă ar fi fost deschisă mai târziu. Dar din păcate lucrurile nu stau întotdeauna cum vrem noi. Uşa a fost deschisă, iar nebunia poftită politicos înăuntru.

numai a suta parte dintr-o notă falsă,

“It's only because of their stupidity that they're able to be so sure of themselves.”

     K. află că este acuzat şi arestat pentru un delict care niciodată nu va ieşi la iveală. O faptă pe care este sigur că nu a comis-o, dar pentru care este catalogat drept acuzat.

     El încearcă să nu se gândească prea mult la aşa zisul proces, lăsând zilele să treacă. Când unchiul său află că nepotul preferat are probleme încearcă să-l ajute cum poate. Mai bine ar fi fost să nu-l ajute!

    K. acceptă să-şi ia un avocat la îndemnul unchiului. Avocat care nu va face mai nimic ca să-l scape pe Josef de eticheta de acuzat. Poate din gelozie pentru că amanta avocatului nutreşte o simpatie aparte pentru K. sau poate pentru că nu are competenţa necesară ca să intervină în favoarea tânărului, Josef nu poate fi achitat.

“Logic may indeed be unshakeable, but it cannot withstand a man who is determined to live.”

     Văzând că lucrurile sunt tărăgănate el încearcă să afle cât mai multe lucruri despre culisele tribunalului. Primind ajutor de la diverse persoane care îi povestec ce ştiu despre legi, K. nu se poate încrede în nimeni. El vede peste tot o ameninţare constantă.

     În cele din urmă se decide să renunţe la serviciile avocatului care disperat încearcă să-l convingă pe K. să nu facă această prostie. De neânduplecat tânărul pleacă rupând orice legătură cu avocatul şi amanta sa.

“A book must be the ax for the frozen sea within us.”


“The right understanding of any matter and a misunderstanding of the same matter do not wholly exclude each other.”


     Un geniu al absurdului putem afirma despre Kafka. Din câte am înţeles el nu voia ca operele sale să ajungă în mâinile cititorilor, dar din păcate dorinţa nu i-a fost ascultată. Nici nu aveţi idee cât mă bucur că nu au fost distruse manuscrisele sale ci publicate. Merită să citiţi această carte! Este ceva nou, ceva diferit. Eu totuşi vă avertizez că este o carte plină de filozofie şi că nu poate fi înţeleasă de toată lumea. Dacă vă simţiţi în stare să-i faceţi faţă lui Kafka vă doresc succes veţi avea nevoie.

Nota mea este 5/5:





01 September 2013

Recenzie: Inferno de Dan Brown

  


     Robert Langdon, profesorul de simbolistică de la Harvard, se trezeşte la miezul nopţii într-un spital. Dezorientat şi suferind din pricina unei răni la cap, el nu-şi aminteşte nimic din ce i s-a întâmplat în ultimele treizeci şi şase de ore, nici cum a ajuns acolo, nici de unde are acel obiect bizar pe care medicii i l-au găsit în captuşeala hainei. Lumea lui Langdon se transformă în haos şi se vede nevoit să fugă prin Florenţa împreună cu Sienna Brooks, o tânară a carei prezenţă de spirit îi salvează viaţa. Profesorul îşi dă repede seama că se află în posesia unei serii de coduri îngrijorătoare create de un om de ştiinţă sclipitor - un geniu a cărui obsesie legată de sfârşitul lumii e egalată doar de pasiunea pentru una dintre cele mai influente capodopere care s-au scris vreodata - poemul epic "Infernul" al lui Dante Alighieri. Palazzo Vecchio, Gradinile Boboli şi Il Duomo sunt locuri istorice care le oferă lui Langdon şi Siennei şansa de a descoperi o reţea de pasaje ascunse şi de secrete vechi, dar ai o paradigmă ştiinţifică terifiantă care va fi folosită fie pentru a îmbunataţi substanţial viaţa de pe pamânt, fie pentru a o distruge.

"Atent, ingenios, bine documentat... Dan Brown este maestrul suspansului inteligent." - The Wall Street Journal "Ceea ce face Dan Brown, într-o manieră care atrage milioane de oameni din toate colţurile planetei, este să spună poveşti care ne amintesc că lumea este mai mult decât pare." - The Independent

Cartea poate fi comandată AICI!

Mulţumesc  Librăriei RAO  pentru minunata oportunitate de a citi această carte deosebită!

96c90-logo_rao


“The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crisis. - Bertrand Zobrist”

     Cum poţi defini coborârea unui om în Infern? Cum să-l opreşti din propria călătorie sumbră? Nimeni nu are un răspuns la aceaste întrebări, sau poate că există cineva. O persoană care a coborât în Infern şi a reuşit cumva să-şi găsească drumul înapoi spre Paradis. Cunoaşteţi numele acestei persoane? M-ar mira să nu-l ştiţi. Numele lui este Dante Alighieri. Datorită capodoperei sale Divina Comedie el este primul poet de limbă italiană Sommo Poeta („poet în cel mai înalt grad“).


     Am aflat foarte multe lucruri interesante citind Inferno. Dante a fost ghidul principal al acestei nebunii pe care o constituie cartea lui Brown. Pur şi simplu nu-mi găsesc cuvintele. A fost fantastică! Nu ştiu dacă Brown a intenţionat să-şi pună tot talentul său în această poveste, dar eu una asta cred că s-a întâmplat.

“There comes a moment in history when ignorance is no longer a forgivable offense... a moment when only wisdom has the power to absolve. - Bertrand Zobrist”

     După cum aflaţi şi din descrierea cărţii Robert Langdon îşi pierde memoria. Un rezumat foarte succint care nu dezvăluie nimic. Şi foarte bine că nu dezvăluie prea multe. Cel mai important lucru este că Robert nu-şi mai aminteşte ultimele două zile din viaţă! Se trezeşte într-un pat de spital din Florenţa, având-o alături pe frumoasa doctoriţă Sienna Brooks şi pe un doctor trecut de prima tinereţe numit Marconi. Cei doi îi explică lui Robert că a fost împuşcat în cap şi că este normal să sufere de această amnezie temporară, dar îl asigură că-şi va reveni curând.

     Nu aş vrea să mă trezesc într-o zi cu memoria dată peste cap, uitând ultimele două zile din viaţa mea este înspăimântător. Cumva îmi era milă de Robert, adică memoria lui extraordinară era acum afectată.

“The truth can be glimpsed only through the eyes of death.”

      Din păcate profesorul nu prea are timp să se gândească la cele spuse de doctori pentru că o femeie cu părul ţepos intră în spital hotărâtă să-l ia în primire pe Langdon chiar dacă acesta se opune. Speriat de faptul că femeia îl împuşcă pe doctorul Marconi, Robert ajutat de Sienna fuge pentru a-şi salva viaţa.

Dacă în sinceritate se strecoară

     Fata îl conduce la apartamentul ei, iar Robert rămâne plăcut surprins să afle că tânăra a fost actriţă în copilărie şi că are un IQ peste medie. Din păcate el mai află şi că aceasta s-ar putea să aibă probleme mari pentru că a fugit alături de el.

     Cei doi nu au timp să se gândească la asta pentru că Sienna îi înmânează recipientul pe care profesorul îl avea asupra lui, cel de risc biologic întrebându-l cum a ajuns în posesia sa. Mai mult decât confuz, Langdon nici măcar nu ştie unde şi-a pierdut mult iubitul ceas cu Mickey Mouse pe care-l purta la mână de foarte mult timp.

     Când Sienna îi spune că recipientul nu poate fi deschis decât de o singură persoană, Robert nu crede nici în ruptul capului că acea persoană ar putea fi el. Dar rămâne surprins când recipientul se deschide.

“The decisions of our past are the architects of our present.”

     De acolo totul o ia razna! La Mappa Dell'Inferno, opera lui Botticelli în cinstea Infernului dantesc este primul indiciu spre Inferno.

     Nu trece mult şi cei doi se pun iar în mişcare după ce o echipă de soldaţi SSR vor să-i prindă. Pe lângă faptul că femeia cu păr ţepos vrea să pună mâna pe ei, acum mai trebuie să fugă şi de SSR şi poliţia locală. Minunat! Robert Langdon nu are deloc o viaţă plictisitoare.

     Cei doi ajung să-şi dea seama că viziunile profesorului sunt de fapt fragmente de amintiri care încearcă să-i spună ceva. Ceva cum ar fi Cerca trova, caută şi găseşte.

     Robert îşi aminteşte că una dintre operele lui Vasari avea acest mesaj scris pe ea şi se îndreaptă spre Palazzo Vecchio acolo unde speră să găsească mai multe răspunsuri.

     De acolo ei trebuie să caute masca mortuară a lui Dante care îi va duce la următorul indiciu. Din păcate masca dispare, dar Robert reuşeşte să o găsească.
  

“The human mind has a primitive ego defense mechanism that negates all realities that produce too much stress for the brain to handle. It’s called Denial.”

     Cei doi pleacă la Veneţia însoţiţi de un doctor care afirmă că este de partea lor. Din păcate nu trece mult şi Robert îşi dă seama că este în altă ţară decât ce-a indicată de versurile scrise pe spatele măştii.

     Sienna reuşeşte să scape, dar Robert este prins şi dus pe Mendacium nava Consorţiului. Asta este tot ce veţi afla de la mine despre poveste în sine. Voi mai scrie câteva lucruri despre Consorţiu şi Inferno. Nu vreau să vă spun prea multe şi oricum nu aş avea cum pentru că surpriza de proporţii de la final este….fenomenală. O să rămâneţi şocaţi vă promit!

     Consorţiul este o organizaţie secretă şi foarte bine unsă cum s-ar spune. Ea este condusă de „Prefect” şi are angajaţi în toată lumea. Cu ce se ocupă mai exact? Oferă anonimat total persoanelor generoase, sau ajută la muşamalizarea anumitor lucruri din politică.

“Nothing is more creative... nor destructive... than a brilliant mind with a purpose.”

     Una dintre persoanele generoase ascunse de Consorţiu este Bertrand Zobrist, un tânăr geniu al biochimiei care se ocupă cu studiul tulpinelor de viruşi patogeni. Interesant nu? Eu aş spune mai degrabă intrigant! Din păcate un om cu genialitatea lui nu poate să nu-şi dorească să schimbe lumea.

“Dante's poem, Langdon was now reminded, was not so much about the misery of hell as it was about the power of the human spirit to endure any challenge, no matter how daunting.”

     Foarte dezamăgit de faptul că populaţia se răspândeşte alarmant şi că într-o zi s-ar putea ca resursele noastre să nu mai existe, Bertrand încearcă să găsească o soluţie. Nimeni nu-l ascultă, toată lumea îl marginalizează sau îi închide uşa în nas. Nu e şi normal? Cum să opreşti populaţia în loc? Nu e posibil aşa ceva, doar dacă nu eşti un geniu fanatic după ciumă şi Infernul lui Dante.


Ciumă exact, ciuma sau moartea neagră a făcut ravagii în 1330 în Asia Centrală. Se pare că în 1347 ar fi ajuns în Europa. A apărut cu regularitate până la sfârşitul secolului al XV-lea. Ultima epidemie a fost semnalată în Anglia în anul 1665.

Foarte mulţi oameni au murit de ciumă şi dacă aceasta ar lovi din nou, populaţia ar scădea substanţial. Oare ăsta să fie planul lui Bertrand?

Nimeni nu ştie, dar toată lumea presupune că virusul creat de Zobrist va tria semnificativ populaţia globului. Nimeni nu poate lăsa asta să se întâmple!


Dar Zobrist e mort, iar Inferno este liber. Închis undeva sub apă vegheat de coloane de marmură, nimeni nu ştie că monstrul hibernează gata să facă ravagii în orice secundă.

Credeţi că Robert va reuşi să-l găsească pe Inferno? Credeţi că va reuşi să facă faţă lucrurilor pe care le va afla pe Mendacium? Nu voi sufla o vorbă! Citiţi şi aflaţi nu vreau să vă stric bucuria sau şocul!

“Remember tonight...for it's the beginning of forever. - Dante Alighieri”


Nota mea 5/5:

feather-detail-horz

 
 
Blogger Templates